Demonstracije so se začele konec februarja, sprva pa so se protestniki uprli napovedani vnovični kandidaturi 82-letnega Bouteflike za predsedniški položaj. Predsednik se je pod pritiskom protestov odpovedal vnovični kandidaturi in privolil v reforme, a preložil volitve in s tem za nedoločen čas podaljšal svoj mandat, zato so se protesti nadaljevali.

Protestniki zahtevajo odstop Bouteflike in zamenjavo dolgoletne vladajoče elite ter prihod mlajših voditeljev, ki bodo v državi omogočili več svoboščin in blaginjo. Prepričani so, da Bouteflika ni več sposoben voditi države. 82-letni predsednik se namreč le redko pojavlja v javnosti od možganske kapi leta 2013.

Bouteflika izgublja podporo tudi med dosedanjimi zavezniki. Njegovo odstavitev je v ponedeljek zahteval načelnik generalštaba alžirske vojske Ahmed Gaid Salah, ki se je zavzel, da bi Boutefliko razglasili za nesposobnega opravljanja funkcije. K odstavitvi predsednika je dan zatem pozvala tudi alžirska vladajoča stranka Demokratični nacionalni zbor (RND).