Zdaj že nekdanji posebni tožilec Mueller je 400 strani dolgo poročilo predal pravosodnemu ministru Williami Barru, ki je objavil kratek povzetek in v njem ugotovil, da kampanja predsednika ZDA Donalda Trumpa ni aktivno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Glede oviranja pravosodja oziroma preiskave s strani predsednika Trumpa pa Mueller ni potrdil njegove krivde, a ga tudi ni opral krivde.

Trump je razglasil nedolžnost in zmago ter skupaj s podporniki stopil v ofenzivo proti demokratom. Z dejstvom, da se je tuja sila aktivno vpletala v ameriške volitve in najverjetneje vplivala na rezultat, pa se razen demokratov skoraj nihče ne ukvarja. Demokrati zahtevajo celotno poročilo, ker ne zaupajo Barru, še manj pa Trumpu.

Republikanci odgovarjajo, da gre le za politične igrice demokratov, ki se še vedno niso sprijaznili s porazom leta 2016. Pravosodni odbor predstavniškega doma, kjer imajo od letos večino demokrati, zahteva od Barra, naj ne spreminja ali cenzurira poročila in naj ga v celoti preda kongresu. To praktično pomeni, da bo Barr oziroma Trump zavrnil predajo poročila kongresu, ki bo moral potem na sodišče. Zadeva se bo vlekla dolgo časa.

Demokratska večina v odboru je potrdila tudi izdajo nalogov za zaslišanje določenih prič, med njimi nekdanjega Trumpovega svetovalca Steva Bannona, nekdanjega šefa kabineta Reinca Priebusa, nekdanjega glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, njegovo nekdanjo namestnico Ann Donaldson in nekdanjo direktorico komunikacij Bele hiše Hope Hicks.