Nadler se zaveda, da bo to težko, zato je napovedal verjetnost izdaje kongresnih nalogov. Mueller je od pomladi 2017 preiskoval rusko vpletanje v volitve na strani Donalda Trumpa in poročilo predal pravosodnemu ministru Williamu Barru, ki pa ne namerava objaviti celotnega poročila, še posebej, če je v njem kaj obremenilnega za Trumpa in njegovo kampanjo.

Trenutno naj bi potekal proces pregleda poročila in cenzuriranje občutljivih podatkov, menda glede preiskovalnih postopkov in zaščite prič. Barr je kongresu poslal povzetek 400 strani dolgega poročila, na podlagi katerega je Trump z zavezniki razglasil zmago, torej popolno nedolžnost glede vsega, čeprav pa ruskega vpletanja ni mogel zanikati.

Barr je v povzetku objavil nerodno podrobnost za Trumpa, ko je zapisal, da Muellerjevo poročilo sicer ni obtožilno za predsednika glede oviranja pravosodja, vendar pa da ga tudi ni opralo krivde.

Trumpovi zavezniki proti objavi celotnega poročila

Mueller je vložil več obtožnic proti Rusom zaradi spletne kampanje v korist Trumpa in zaradi vdorov v demokratske računalnike. Trumpova kampanja glede na Barrov povzetek pri tem ni aktivno sodelovala, ob tem pa tudi ni prijavila ruskih poskusov sodelovanja v kampanji proti demokratki Hillary Clinton.

Trumpovi republikanski zavezniki v kongresu nočejo objave celotnega poročila. Senat je že blokiral poskus skupne zahteve po njegovi objavi s predstavniškim domom. Trump govori, da naj kar objavijo poročilo, vendar s tem ne misli resno, sicer opozicije med kongresnimi republikanci ne bi bilo.

Pravosodni odbor predstavniškega doma naj bi sedaj v sredo glasoval o izdaji poziva za celotno poročilo in o izdaji pozivov na zaslišanje Trumpovih nekdanjih sodelavcev, kot so Steve Bannon, Hope Hicks, Reince Priebus, odvetnik Don McGahn in drugi. Obeta se dolg pravosodni boj med izvršno in zakonodajno vejo oblasti, nadaljevanje zaslišanj v predstavniškem domu in predstava, ki bo trajala vsaj do volitev 2020.