Udeleženci letošnjega srečanja PEN so včeraj že obiskali nekaj šol po Sloveniji, člani odbora pisateljev za mir, ki mu od letos predseduje pisatelj Emmanuelle Pierrat iz francoskega centra PEN, pa bodo danes priredili okroglo mizo, ki se navezuje na eno glavnih tem letošnjega srečanja – Predstava o drugem: pot do miru ali pot do vojne. Sinoči je že potekal tudi sestanek balkanske mreže in mreže Alpe-Jadran.

Mladi in knjiga

Danes se bodo posvetili tudi drugi letošnji temi Domišljija in stvarnost – prebujanje mladih za literaturo. Predsednica slovenskega PEN Ifigenija Simonović je pojasnila, da so se zanjo odločili, ker se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo pisatelji in pisateljice pri ustvarjanju literature kot bistvenega medija sporazumevanja do mladih bralcev. Sledila bo podelitev nagrad za najboljše srednješolske eseje, zvečer pa se bodo v več krajih na Gorenjskem v sklopu 6. festivala Obrazi miru zvrstili literarni večeri.

Karavana v Ljubljani

Pisateljska karavana bo jutri obiskala Ljubljano, kjer si bo v Muzeju novejše zgodovine ogledala razstavo Hirošima in Nagasaki: bolečina in pogum, v Cankarjevem domu pa Meje svobode – premostljivi zidovi.

Zvečer bo v Mestni hiši srečanje z enim od letošnjih pomembnejših gostov, srbskim pesnikom Draganom Jovanovićevim Danilovom. Poleg njega sta med izpostavljenimi gosti še hrvaški literat Tonko Maroević in ameriški pesnik Sydney Lea. Srečanje se bo tradicionalno sklenilo z izletom, tokrat v Bohinj. sta, kul