Sojenje Nadžibu Razaku, ki je bil malezijski premier devet let, do poraza na volitvah maja 2018, zbuja pozornost vsega sveta, saj gre za enega največjih finančno-korupcijskih škandalov v zgodovini. Z več kot desetimi milijardami dolarjev, ki so med njegovo vladavino izginile iz malezijskega državnega sklada za razvoj 1MDB, se ni okoristil samo nekdanji prvi malezijski par. Tudi drugi vodilni funkcionarji so po denarju tega sklada, ki se ga je domislil in mu predsedoval Razak, posegali, kot bi šlo za osebni bančni račun.

Sklad 1MDB naj bi pomagal dvigniti življenjsko raven Malezijcev. V resnici je Razaku pomagal do več kot deset milijard dolarjev in do razkošne nepremičnine v New Yorku, več hotelov, še več stanovanj, zasebnega letala, jaht in slik starih mojstrov, kot so van Gogh, Monet in Picasso. Njegova žena si je s skladom pomagala do več kot 500 dizajnerskih torbic in 12.000 kosov nakita, vrednega 273 milijonov dolarjev. Policija je med drugim zasegla 1400 ogrlic, 432 ur, 2200 prstanov in drugega nakita. Med preiskavo številnih Razakovih stanovanj v Kuala Lumpurju je policija našla in zasegla več kot 28 milijonov dolarjev v gotovini.

Preiskave v desetih državah

Škandal se je začel v Maleziji, preiskujejo pa ga v najmanj desetih drugih državah po svetu, med drugim v Singapurju, Veliki Britaniji, Švici in ZDA, predvsem zaradi vpletenosti tujih bank in finančnih korporacij. Malezijska vlada zahteva sedem milijard dolarjev in pol od razvpite ameriške investicijske banke Goldman Sachs, ki se je med bankami najbolj mastila, ker je Razaku omogočila prilastitev levjega deleža ukradenega denarja. Za pranje mu je zaračunala neverjetnih 600 milijonov dolarjev bančnih stroškov.

Za zvezdniško vlogo v tem škandalu banka Goldman Sachs krivi nemškega bankirja Timothyja Leissnerja, ki je vodil njen preboj v Azijo in bil nazadnje njen azijski direktor. Največji posel je sklenil, ko je srečal Razakovega prijatelja, domnevnega milijarderja in globalnega žurerja po imenu Jho Low. Goldman Sachs ga najprej ni želel za stranko, Leissner pa naj bi jih prepričal z milijardami, ki jih je hotel Razak oprati.

Zvezdniška naveza

Prav Jho Low je nehote veliko prispeval k razkritju Razaka kot enega največjih tatov v zgodovini. Lowa, kitajsko-malezijskega finančnega maherja in plejboja, preiskovalci razglašajo za »možgane« v ozadju škandala, posebno pri pranju denarja v ameriškem finančnem sistemu. Rad je združeval posel in užitek, obseden je bil s slavnimi lepoticami. Enega od njegovih rojstnih dnevov se je v Las Vegasu – gotovo ne zastonj – udeležila Britney Spears; bila je skrita v veliki torti, iz katere mu je zapela vse najboljše. S hotelirsko dedinjo Paris Hilton se je zabaval na Azurni obali. Nekdanji avstralski manekenki Mirandi Kerr, specialistki za seksi spodnje perilo, je podaril stekleni klavir za milijon dolarjev in za več milijonov dolarjev nakita. Pred kratkim je Kerrova vsa darila izročila ameriškim preiskovalcem škandala z 1MDB.

Low je prek Razakovega posinovljenca financiral tudi hollywoodske filme, med njimi film Volk z Wall Streeta. Ko je DiCaprio dobil zlati globus za glavno vlogo v tem filmu, se je zahvalil obema, Lowu in posinovljencu. Zdaj naj bi DiCaprio pomagal pri preiskavi, ameriškim oblastem je izročil tudi Picassovo sliko – darilo gospoda Lowa.

Kje je Jho Low trenutno, ni znano; nekje se skriva. Preiskovalci so našli in zasegli samo jahto, ki jo je pred leti kupil za 250 milijonov dolarjev. Mnogi menijo, da je imel Low vsaj nekaj časa na voljo več denarja kot kateri koli drug zemljan.