Na spominski slovesnosti, ki so se je udeležili svojci in prijatelji nesrečnih potnikov letala, je minister Loke posadil spominsko drevo. Dejal je, da je vlada pripravljena preučiti nove možnosti iskanja. »Če bodo kredibilne sledi ali določeni predlogi ... smo jih več kot pripravljeni preučiti,« je dejal.

Da želijo s tehnologijo, ki so jo v zadnjem letu posodobili, nadaljevati iskanje, je dejal tudi Oliver Plunkett, direktor podjetja Ocean Infinity, ki je enkrat že sodelovalo pri iskanju razbitin letala. Minister Loke je odvrnil, da so prav gotovo pripravljeni na ponovno iskanje, le če jih v podjetju prepričajo, da bo nova tehnologija učinkovitejša, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizadevanja, da bi izvedeli usodo letala z 239 ljudmi na krovu, so usahnila maja lani. Tudi uradno poročilo o letu MH370, ki ga je malezijska vlada predstavila konec julija, ni podalo novih informacij. Navaja le, da »preiskovalna ekipa ni bila v stanju ugotoviti resničnega razloga za izginotje MH370«. Pojasnilo bi bilo mogoče podati šele, ko bodo našli razbitine letala.

Domnevajo sicer, da je letalo oz. njegove razbitine nekje na dnu južnega Indijskega oceana. Preiskovalci so letalo iskali na 120.000 kvadratnih kilometrih Indijskega oceana, a brez uspeha. Iskalno operacijo, ki so jo vodili Avstralci in ki je bila doslej največja v zgodovini letalstva, so ustavili januarja lani.

V iskanje se je nato v začetku lanskega leta podalo ameriško podjetje Ocean Infinity na podlagi dogovora »nič najdenega, nič plačila«. Izginulo plovilo so po morskem dnu iskali z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, a so operacijo končali, saj niso ničesar našli.

Doslej so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na različnih obalah našli 27 kosov domnevnih ostankov letala, po poročanju AFP tri potrjene. V javnosti je zaokrožil niz teorij o tem, zakaj je letalo izginilo, od nesreče, ugrabitve, samomora pilota do teroristične zarote. Strokovnjaki pravijo, da je glede na najdene ostanke letalo verjetno razpadlo.