Vsi zunanji ministri bodo danes najprej povabljeni na skupno sejo v ameriški kongres, kjer bo imel generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg govor v imenu vseh zaveznic.

Zvečer pa se bodo zbrali v avditoriju Andrew Mellon, kjer je leta 1949 dvanajst ustanovnih članic - ZDA, Kanada, Velika Britanija, Francija, Belgija, Danska, Italija, Islandija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška in Portugalska - podpisalo severnoatlantsko pogodbo.

»To bo priložnost za praznovanje sedmih desetletij miru in blaginje za naše narode. In priložnost, da skupaj pogledamo v prihodnost,« je dejal Stoltenberg ob predstavitvi tem dvodnevnega zasedanja.

Ministri bodo zasedanje nadaljevali v četrtek, ko bodo razpravljali predvsem o odnosih z Rusijo. Ta še naprej krši pogodbo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) z razvijanjem in nameščanjem raketnega sistema SSC-8.

Generalni sekretar pričakuje, da bodo ponovili poziv Rusiji, naj spoštuje pogodbo INF, obenem pa bodo nadaljevali priprave na svet brez te pogodbe, ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov.

Generalni sekretar sicer od ministrov pričakuje tudi nove ukrepe za izboljšanje poznavanja situacije v črnomorski regiji ter krepitev podpore Gruziji in Ukrajini na področju usposabljanja pomorskih sil in obalne straže ter deljenja informacij.

Tretja ključna tema bo boj proti terorizmu s poudarkom na Afganistanu. V senci ameriške grožnje z umikom sil iz države Stoltenberg vztrajno ponavlja, da bodo zaveznice skupaj odločile tudi o prihodnji navzočnosti v državi.