Najbogatejši zemljan Jeff Bezos se zadnjih nekaj mesecev ne ukvarja samo s svojimi posli in podjetji, ampak tudi z vprašanjem, kako je ameriški tabloid National Enquirer prišel do njegovih zasebnih fotografij in sporočil, ki jih je pošiljal nekdanji televizijski voditeljici Lauren Sanchez, s katero se je videval. V ta namen je svojemu dolgoletnemu svetovalcu za varnost in priznanemu preiskovalcu Gavinu de Beckerju odobril neomejen proračun, ta pa je zdaj prišel na dan z ugotovitvami svoje preiskave. Povzel jih je v prispevku za novičarski portal The Daily Beast, kjer je zapisal, da so Bezosu v telefon vdrli Savdijci oziroma njihova oblast s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom na čelu, ki naj bi Bezosa lani vzel na piko. De Becker namiguje, da je zasebna komunikacija Bezosa k podjetju, ki ima v lasti National Enquirer, kapljala prav od Savdijcev.

Domnevna zamera zaradi poročanja o ubitem novinarju

Zgodba se je začela oktobra lani z umorom savdskega novinarja Džamala Hašokdžija v prostorih savdskega konzulata v Carigradu. Hašokdži je bil med drugim kolumnist Washington Posta, katerega lastnik je Bezos, časnik pa je po umoru obsežno poročal o zakulisju krvavih dogodkov na carigrajskem konzulatu, ki jih je med drugim skrivaj zvočno posnela turška obveščevalna služba. Sum za odgovornost je padel na princa bin Salmana, ki zanika, da bi naročil umor. »Savdska Arabija je hotela škodovati Jeffu Bezosu od lanskega oktobra, ko je Post začel vztrajno pokrivati Hašokdžijev umor,« trdi de Becker. Po njegovem je savdska oblast v okviru povračilnih ukrepov najprej organizirala spletno kampanjo za bojkot Amazona, spletnega trgovinskega podjetja v lasti 55-letnega Bezosa, čigar premoženje Forbes ocenjuje na 131 milijard dolarjev. Nato pa preiskovalec navaja, da ima Savdska Arabija po mnenju strokovnjakov na voljo zmogljivosti, da z mobilnih telefonov odnaša informacije, ne da bi pustila kakršne koli sledi. »Naši preiskovalci in več strokovnjakov so z visoko stopnjo verjetnosti prišli do sklepa, da so imeli Savdijci dostop do Bezosovega telefona in da so prišli do zasebnih informacij,« je zapisal.

De Becker o preiskavi ne navaja nobenih podrobnosti, razen da je sodeloval s strokovnjaki za kibernetično varnost, poznavalci savdskega dvora in prestolonaslednika osebno, strokovnjaki za obveščevalno dejavnost in drugimi. De Becker je tudi zapisal, da Savdska Arabija zanika vpletenost. Dejal je, da je izsledke poslal ameriškim organom pregona in da o primeru ne bo več javno govoril.

Politične razsežnosti

National Enquirer je nekatere fotografije Bezosa in komunikacijo s Sanchezovo ter trditve o njuni zunajzakonski zvezi objavil januarja, isti dan, ko je Bezos napovedal ločitev od dolgoletne soproge, s katero naj bi bila v zadnjem času odtujena. Potem pa je Bezos februarja objavil prispevek o tem, da so mu iz podjetja American Media Inc (AMI), ki ima v rokah National Enquirer, zagrozili z objavo dodatnih, še intimnejših fotografij, če ne ustavi preiskave, ki jo je medtem začel de Becker. V tem času je javno nekako obveljalo, da naj bi fotografije in sporočila tabloidu posredoval brat Sanchezove, za kar naj bi dobil 200.000 dolarjev, kot je navajal Wall Street Journal. To ves čas trdi tudi podjetje AMI, ki zanika vpletenost katere koli tuje države oziroma agencije.

Zdaj pa je s trditvijo preiskovalca v dogajanje prišel politični element, in to ne le zunanjepolitični. Preiskovalec de Becker trdi, da je lastnik medijskega podjetja AMI David Pecker v zelo dobrih odnosih s savdskim princem prestolonaslednikom, znano pa je, da tudi s predsednikom Donaldom Trumpom. National Enquirer je bil denimo tisti, ki je pred predsedniškimi volitvami 2016 odkupil pravice za ekskluzivno objavo zgodbe ženske o aferi s Trumpom, potem pa zgodba ni videla tiskarne. To naj bi Pecker storil v navezi s Trumpovim odvetnikom Michaelom Cohenom, ki je februarja med pričanjem v kongresu obrnil ploščo in obtožil Trumpa, da je rasist, lažnivec in prevarant.

Podjetje AMI je v izjavi zapisalo, da so trditve de Beckerja napačne, in vztraja, da je bil Michael Sanchez tisti, ki jih je septembra lani prvi obvestil o zvezi Bezosa in Sanchezove ter prispeval material za prispevek. Sanchezova je medtem prekinila stike s svojim bratom.