Aksinja Kermauner je bila septembra lani za predsednico DSP izvoljena izmed skupno štirih kandidatov, volitve pa so potekale, ker je junija lani odstopil Ivo Svetina. Mandat predsednika DSP sicer traja tri leta.

Kermaunerjeva je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani doktorirala na oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Dolga leta je delala na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Bila je dolgoletna predsednica sekcije za otroško in mladinsko književnost na DSP.

Poleg knjig in člankov s tematiko slepote in slabovidnosti piše tudi otroško in mladinsko literaturo ter literaturo za odrasle. Je avtorica treh monokomedij in prve slovenske taktilne slikanice Snežna roža. Lani je za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čoha, prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih oseb v Sloveniji, dobila nagrado desetnica za najboljšo otroško knjigo.

V svojem programu za mesto predsednice DSP je Kermaunerjeva med drugim omenila vizijo približevanja knjige in literature ljudem s posebnimi potrebami, ker na tem področju deluje že več kot 30 let, in demitizacijo pisateljskega poklica v smislu, da se pisateljskemu statusu vrne spoštovanje, da bodo avtorji lahko preživeli s tistim, kar napišejo. »Če narod nima literature, ki opozarja na vse, potem razpade,« je po izvolitvi povedala za STA.