Hokejisti Olimpije in Jesenic so le še stopničko oddaljeni od neposrednega dvoboja za naslov prvaka v velikem finalu alpske lige. Slovenska predstavnika bosta v ponedeljek zvečer odprla polfinalno serijo na tri zmage. Železarji bodo gostovali v Brunicu pri najboljši ekipi rednega dela, ljubljansko moštvo pa se bo na tivolskem ledu pomerilo z zmagovalcem današnje, sedme tekme četrtfinala med podružnico iz Salzburga in Lustenauom.

Olimpija je z vstopom med četverico najboljših moštev tekmovanja presegla lanski dosežek, ko je brez zmage izpadla v četrtfinalu. Ljubljančani so upravičili sloves favorita in s 4:2 v zmagah težje od pričakovanj izločili zadnjega podprvaka Ritten, ki je bil nevaren predvsem na domačem ledu. Slovenskim pokalnim prvakom se navkljub neprepričljivim predstavam v gosteh ni maščevalo, da so si za nasprotnika v četrtfinalu izbrali prav italijanskega tekmeca iz Renona. Ob paketu treh zmag v Tivoliju so na šesti tekmi četrtfinala na Južnem Tirolskem vendarle strnili vrste in dosegli odločilno zmago (3:1). Ljubljančani so bili spočiti, saj so se na tekmo odpravili že dan prej, kar je bila ena od ključnih potez, da so se izognili današnji preizkušnji številka sedem.

Tivolsko moštvo bo v vlogi favorita tudi v polfinalu proti mladim hokejistom iz Salzburga ali Lustenaua, ki bosta šele nocoj sklenila četrtfinalno serijo. Olimpija bo imela v polfinalu prednost domačega igrišča, kjer je v letošnji sezoni izgubila zgolj tri tekme (Feldkirch, Kitzbühel in Brunico). Ljubljančani bodo igrali na svežino, saj njihovega nasprotnika po današnjem obračunu za vstop v polfinale čaka še pot na gostovanje v Tivoli. Trener Jure Vnuk je moštvo dobro pripravil na fizični napor, ki bo sledil v naslednjih dneh, saj si bodo tekme za uvrstitev v finale sledile na dva dni.

Več počitka so si v tem tednu privoščili jeseniški hokejisti, ki so si tako kot njihov naslednji nasprotnik Brunico že po štirih tekmah zagotovili polfinale. Železarji so v prvem krogu izločilnih bojev prikazali najboljši hokej sezone. Še posebej so navdušili na četrti tekmi v Podmežakli, ko so s 6:0 ponižali lanskega prvaka iz Asiaga. V polfinalu bodo naleteli na zahtevnejšo oviro, saj Brunico velja za najmočnejšo ekipo letošnje sezone. Italijani so v rednem delu edini presegli mejo sto točk. Na dosedanjih 44 tekmah so po šestdesetih minutah izgubili le trikrat. »Gre za precej superiorno ekipo, zagotovo pa najbolj konstantno v alpski ligi. Brunico letos skoraj ni izgubljal tekem, zato jih spoštujemo, a se jih ne bojimo. Na treningih smo namenili poudarek naši igri. Tako kot doslej bomo energijo iskali v moštvenem duhu. Če bomo tudi v polfinalu prikazali pravi obraz, ni pomembno, kdo nam stoji nasproti,« je ocenil jeseniški trener Marcel Rodman.

Nekdanji as Podmežakle je prerodil železarje na vrhuncu sezone in prekinil moreč niz porazov. Jeseniški navijači znova uživajo v igri svojih junakov na ledu, ki želijo ostati na zmagovitih tirnicah. Polfinalna serija z Brunicom bo pokazala, ali so slovenski prvaki morda preveč poleteli po uspehu v četrtfinalu. »Po odzivu igralcev sem uvidel, da v garderobi ni evforije,« trdi Rodman. Jesenice bodo proti Brunicu lovile sploh prvo zmago v sezoni. Italijani so bili boljši tako doma (6:2) kot v gosteh (4:1).