Prejšnji teden v Matterley Basinu je Tim Gajser zamudil odlično priložnost, da bi na dirki za veliko nagrado Velike Britanije stopil na najvišjo stopničko. Na enem svojih najljubših prizorišč je v prvi vožnji padel: naredil je napako in zletel z motorja, na srečo padec ni pustil resnejših posledic razen bolečine v rami, njegov motocikel pa je bil kar precej poškodovan (razrahljano krmilo, nekaj polomljenih delov, poškodovana zaščitna plastika…). Toda 22-letnik je hitro pobral sebe in motor ter se uspel prebiti na tretje mesto, za nameček pa je nato dobil drugo vožnjo s slabima dvema sekundama prednosti pred Italijanom Antoniem Cairolijem. V Matterley Basinu je Gajser vozil s posebno čelado, na kateri je pisalo »Žan, vedno z menoj«, v spomin na tragično preminulega brata, ki bi prav na dan dirke (24. marca) praznoval rojstni dan. Zato je tudi Gajserjeva številka na motorju (243) povezana z datumom Žanovega rojstva.

Lani sneg, letos pomlad

Po dirki v Angliji se je Gajser odpravil na Nizozemsko, kjer bo prvič v letošnji sezoni vozil na mivki. Svetovni prvak v elitnem razredu MXGP iz leta 2016 doslej na takšni podlagi ni imel pretiranih uspehov in ni bil povsem v ospredju, toda pred letošnjo sezono je veliko treniral tudi na mivki. »Ko sem bil na pripravah na Sardiniji, sem večinoma vozil na mivki. Tudi vse tri pripravljalne tekme – gre za preizkušnje odprtega prvenstva Italije – so potekale na mivki. Šlo mi je zelo dobro, saj sem v skupnem seštevku treh dirk zaostal le za Cairolijem,« pravi Tim Gajser. V nasprotju z lanskim letom, ko je bila mivka na progi prekrita tudi s tanko plastjo snega, je letos svetovno motokrosistično elito v Valkenswaardu pričakalo prijetno spomladansko vreme.

Takoj po prihodu iz Anglije na Nizozemsko je Gajser nadaljeval treninge na mivki in testiranje motorja za tretjo dirko za SP. Da mu mivka ni najbolj pisana na kožo, potrjuje tudi naslednji statistični podatek: v slovitem Valkenswaardu je na progi s krogom, dolgim 1550 metrov, v zadnjih treh letih – oval je gostil dirke za veliko nagrado Evrope, medtem ko je bila velika nagrada Nizozemske v Assnu – osvojil tretje (2016; tistega leta je pozneje postal tudi svetovni prvak), peto (2017) in deveto mesto (2018). Pred tokratno preizkušnjo za veliko nagrado Nizozemske, na kateri bosta zaradi poškodb še vedno manjkala Nizozemec Jeffrey Herlings (aktualni svetovni prvak) in Francoz Romain Febvre, mladi šampion iz Pečk pri Makolah, napoveduje: »Počutim se zelo dobro in komaj čakam, da se dirka začne. Upam, da sem pozimi na treningih dobil prave občutke na mivki, Valkenswaard pa je prva dirka, na kateri bomo videli, kakšni so bili učinki treninga. Sem optimistično razpoložen in verjamem, da bom lahko precej boljši kot na zadnjih dirkah na takšni podlagi.«

Jan Pancar na čakalni listi

Tim Gajser bo v Valkenswaardu edini slovenski tekmovalcev v razredu MXGP, saj je Klemen Gerčar šele pred kratkim okreval po poškodbi kolena in še ni povsem nared za vrhunsko dirkanje. V čakalni vrsti za nastop v razredu MX2 je 18-letni Jan Pancar: če bo dobil povabilo, bo skušal osvojiti prve točke v sezoni, potem ko je minuli konec tedna v Veliki Britaniji na svoji prvi letošnji dirki osvojil 27. mesto. Kvalifikacije bodo danes, dirka v razredu MXGP pa jutri: prva vožnja bo ob 14.15, druga ob 17.10.