S tekmami 24. kroga se po reprezentančnem premoru nadaljujejo boji v prvi slovenski nogometni ligi, kjer ima Maribor ob desetih točkah prednosti pred Olimpijo odprto pot do naslova prvaka. Vijolični bodo danes popoldne v Ljudskem vrtu v štajerskem derbiju gostili Celjane, Olimpija pa bo gostovala v Domžalah. Ljubljančani ne pričakujejo, da bi se ob Kamniški Bistrici kaj zakuhalo v tekmi za podprvaka. Trenutno imajo pred rumeno zasedbo devet točk prednosti. Tokratni krog bo za Maribor in Olimpijo tudi generalka pred uvodno tekmo polfinala sredi prihodnjega tedna. Mariborčani se bodo pomerili z Muro, Ljubljančani pa z Aluminijem. »Že pred začetkom spomladanskega dela prvenstva smo napovedali, da si želimo zmanjšati zaostanek za Mariborom in osvojiti pokalno lovoriko,« ostaja odločen trener Olimpije Robert Pevnik, ki bo na igrišče v Domžalah poslal oslabljeno zasedbo.

Domžale – Olimpijadanes ob 14.45, sodnik: Vinčić

Olimpija je plačala visoko ceno za zadnji remi z Mariborom v Stožicah, kjer si je Matic Črnic poškodoval hrustanec v kolenu. Po operaciji je postalo jasno, da je sezona zanj končana. Slovenski prvaki bodo na lokalnem derbiju v Domžalah znova nastopili brez napadalca Jucieja Lupete, zato bo pod pritiskom Rok Kidrič, ki po selitvi iz Aluminija še ni dosegel gola. Domžale imajo zadnjo priložnost, da ogrozijo Olimpijo v boju za drugo mesto, s čimer bi popravili vtis po hitrem izpadu iz evropskega in pokalnega tekmovanja. Olimpijo bolj zanima četrtkovo pokalno gostovanje v Kidričevem, saj bi sezona brez osvojene lovorike pomenila veliko razočaranje za lanskega dvojnega prvaka. »Želimo biti podjetnejši, agresivnejši in napadalnejši od tekmeca. Pričakujem, da bomo v Domžalah odigrali najboljšo tekmo spomladanskega dela prvenstva,« je odločen Robert Pevnik, ki na medijskih terminih poskrbi za sproščenost s povabilom novinarjem na kavo. »Olimpija mora na vsaki tekmi igrati na zmago. Na sestanku z igralci smo se pogovarjali o tem, zakaj bomo morali biti bolj motivirani od Domžal. Smo optimalno pripravljeni, zato želimo dokazati, da imamo kakovostnejšo zasedbo,« meni Pevnik, ki ga razveseljuje vrnitev Asmirja Suljića. Najobetavnejši Domžalčani bodo igrali tudi za selektorja Matjaža Keka, ki zbira informacije za junijske tekme kvalifikacij za EP.

Verjetni postavi – Domžale: Santini, Rom, Dobrovoljc, Klemenčič, Obšivač, Vetrih, Podlogar, Ibričić, Gnezda Čerin, Lazarević, Nicholson. Olimpija: Vidmar, Boakye, Bagnack, Maksimenko, Jurčević, Tomić, Brkić, Suljić, Kronaveter, Savić, Kidrič. Naš namig: 0.

Maribor – Celjedanes ob 17. uri, sodnik: Jug

Ni čudno, da Darko Milanič ni hotel našteti poimensko, kdo bo danes v kadru na štajerskem derbiju. Komaj se eden vrne, že nekdo drug manjka. Spisek poškodovanih je v Ljudskem vrtu dinamično spremenljiv: zagotovo danes ne bo Jasmina Mešanovića in Luke Uskokovića. Že na derbiju se je vrnil Martin Milec, nared je bil tudi Mitja Viler, a je prednost dobil Žan Kolmanič. V trenažnem procesu je znova Gregor Bajde, po individualnem programu se je med premorom izboljšalo okrevanje Marka Šulerja, Jana Mlakarja in Blaža Vrhovca.

»Pričakujem takšno podobo Celja kot na dosedanjih štirih tekmah spomladanskega dela, s hitrimi prehodi v napad, z veliko dinamike,« je povedal Darko Milanič in dodal, da se morajo tokrat še toliko bolj osredotočiti nase. Maribor je med »pokalno« četverico tisti, ki pravi, da je ritem petih tekem v štirinajstih dneh, kot je rekel Dino Hotić, nekaj najlepšega.

Celjani so spomladi doma obakrat zmagali in tako Gorici (4:3) kot Triglavu (4:0) zabili po štiri gole. Toda Dušana Kosića lahko nekoliko skrbi forma v gosteh, saj so grofje, sicer tretje najuspešnejše moštvo na gostovanjih, izgubili pri Olimpiji (2:0) ter zgolj remizirali v Krškem (1:1). Sedem točk in zlasti hat-trick Daria Vizingerja sta nadgradnja, v boju za Evropo pa bo svoje morala primakniti še nestabilna obramba, ki je na zadnjih štirih tekmah prejela šest golov.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Viler, Cretu, Dervišević, Pihler, Hotić, Tavares, Zahović. Celje: Jurhar, Zaletel, Travner, Brecl, Vidmajer, Cvek, Pišek, D. Štraus, Lotrič, Požeg Vancaš, Vizinger. Naš namig: 1

Rudar – Goricadanes ob 20. uri, sodnik: Obrenović

Iz kroga v krog bosta ekipi igrali tekme za obstanek. Glede na aktualno razmerje moči je to njuna edina realnost v tem delu sezone. Vsak nov spodrsljaj ju lahko pahne v še večje težave, ena zmaga je za konkretnejši vzpon po lestvici premalo. Obe ekipi potrebujeta serijo točk, v obeh taborih se oprijemajo rešilnih bilk. Zadnja velenjska je bila zamenjava trenerja, poskusili bodo z mladimi močmi. Goričani so mlajšega šefa stroke pripeljali že prej. Če se ozremo na jesenski medsebojni tekmi, bi morali vlogo favorita pripisati Gorici, saj je osvojila štiri točke, vseeno pa kakšnih večjih vzporednic prav zaradi obeh kadrovskih sprememb ne moremo potegniti. Velenjčani so brez vezista Arapa, v goriški obrambi ni Lipuščka, vrača se Celcer. Morda bo ponovno dobil priložnost Jogan.

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Pušaver, Tomašević, Kašnik, Hrubik, Čosić, Škoflek, Trifković, Kobiljar, Bolha, Radić. Gorica: Sorčan, M. Kavčič, Celcer, Tomiček, Halilović, Orsolić, Velikonja, Šipek, Osuji, Smajlagić, Filipović. Naš namig: 1.

Krško – Triglavjutri ob 15. uri, sodnik: Žganec

Krško iz tekme v tekmo izgublja bitko za obstanek v prvi slovenski ligi, kar je med drugim posledica neurejenih razmer v klubu. Med reprezentančnim premorom so v Posavju sporočili, da bo člansko moštvo do konca sezone vodil Andrej Panadić, ki je po Milanu Đuričiću in Radovanu Karanoviću že tretji trener nuklearcev v spomladanskem delu prvenstva.

Triglav je po seriji treh zaporednih zmag naletel na mino v Celju, nakar se je moštvo odpravilo na mini priprave v Beograd in izgubilo prijateljsko tekmo z Zemunom (2:3). »Pot v Beograd smo izkoristili tudi za povezovanje ekipe, kar je še dodaten bonus. Vidim, da kot ekipa rastemo iz dneva v dan in močno napredujemo,« je izpostavil vezist Triglava Tilen Mlakar.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Batarelo, Zakrajšek, Cetina, Vojković, Kordić, Da Silva, Petrović, Kovačič, Volaš, Vukušić. Triglav: Arko, Rogelj, Karamatić, Arh Česen, Mlakar, Mertelj, E. Kryeziu, Svraka, Tijanić, Majcen, Žurga. Naš namig: 2.

Mura – Aluminijjutri ob 17. uri, sodnik: Borošak

Aluminij je četrti, točko do Evrope. Mura je šesta, štiri točke za Aluminijem. In oba kluba sta še v polfinalu pokala. Ampak če boste vprašali vodstvo obeh klubov, je to dvoboj za obstanek v ligi. Še vedno. Morda tudi zato, ker so Prekmurci na obeh dosedanjih tekmah letos »šumare« premagali, pa jim na lestvici vseeno gledajo v hrbet.

Mura si je pošteno oddahnila, ko je naposled v tretje, po dveh porazih, le premagala Krško. Ante Šimundža je dobil, kar je iskal: potentno postavo. Pred tem niso zmagali na kar šestih tekmah, tako da sta bili ob presihajočem napadu točki v Stožicah in Ljudskem vrtu vse manj laskava dosežka. Dokler ni padla petarda v mreži Krčanov (5:0) in se je lažje zadihalo. Še slabšo serijo, kot jo imajo moštva, ki se na koncu res borijo za obstanek, je imel Aluminij.

Po treh zaporednih porazih, ko je Oliver Bogatinov po zimskem prestopnem roku sicer pričakoval slabšo formo v napadu in pogrešal zlasti bolj stabilno obrambo, je v Kidričevo prišel Rudar (4:0) in Aluminij je našel, kar ga je krasilo jeseni. Visoki zmagi proti zadnjemu (Krško) in predzadnjemu (Rudar), ki sta povrhu oba med reprezentančnim premorom dobila novega trenerja, bosta svoj kontekst dobili šele jutri na Fazaneriji.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Pucko, Maruško, Peričić, Kous, Lorbek, Kozar, Kouter, Šušnjara, Bobičanec, Maroša. Aluminij: Janžekovič, Krajnc, Martinović, Kontek, Amuzie, Vrbanec, Petrović, Muminović, Horvat, Maloku, Matjašič. Naš namig: 0