Slovenska nogometna reprezentanca na uvodu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 ni blestela, a prav tako ni razočarala. Po gostovanju v Izraelu in domači preizkušnji s Severno Makedonijo ostaja grenak priokus, saj osvojeni točki za dva remija pomenita preskromen izkupiček. O možnostih slovenske vrste v boju za nastop na velikem tekmovanju bo več znanega po junijskih gostovanjih v Celovcu (Avstriji) in Rigi (Latvija). Z vsaj štirimi osvojenimi točkami bi reprezentanca ostala v enakovredni igri za napredovanje.

Stožice nimajo slovesa trdnjave

Slovenija po petini kvalifikacij obžaluje predvsem zapravljene priložnosti iz Hajfe, saj je bila proti Izraelu bližje zmagi kot v Ljubljani na enakovrednem obračunu z ostro Severno Makedonijo. Spodbudnega remija z Bližnjega vzhoda ni zmogla nadgraditi z zmago v domačih Stožicah, ki nimajo slovesa trdnjave, kot sta jo nekoč imela centralni stadion za Bežigradom in Ljudski vrt v Mariboru. Predvsem zaradi vrnitve Matjaža Keka na selektorski položaj bi imela reprezentanca verjetno bučnejšo podporo, če bi Severno Makedonijo gostila pod Pohorjem. »Manjkajo organizirani navijači, a si moramo njihovo podporo najprej zaslužiti s predstavami na igrišču. Vsi bi si želeli, da bi na tribunah tudi kaj zaropotalo in se pokadilo,« je povedal selektor Matjaž Kek, ki je kritično ovrednotil začetek kvalifikacij. Brez ovinkarjenja je priznal, da je pričakoval več točk.

Slovenija je na obeh tekmah pustila soliden vtis. Prepoznavnost je gradila na borbenem značaju in nepopustljivosti, zato so navijači lažje spregledali črne minute z začetniškimi napakami. Največ jih je naredil Petar Stojanović, a Kek prave zamenjave za desnega bočnega branilca ni imel, saj je Nejc Skubic odpovedal nastop iz osebnih razlogov, Martin Milec pa se je v Mariboru šele vrnil v tekmovalni pogon. Sloveniji se pozna, da na sredini igrišča nima Kevina Kampla, ki bi potegnil igro proti nasprotnikovemu golu in razigral soigralce. Čeprav selektor Kek pravi, da nikdar ne bo odpisal nobenega igralca, skorajda ni možnosti, da bi Kampl še kdaj oblekel slovenski dres. Josip Iličić tako ostaja nogometaš z največ ideje, a se tekmeci dobro pripravijo nanj, medtem ko naveza Krhin-Kurtić na položajih zadnjih vezistov še vedno ne prepriča v celoti.

Kek: Osvojiti zmagovalno miselnost

Kekovi izbranci bodo zapravljeno priložnost z uvoda kvalifikacij poskušali nadoknaditi v začetku junija, ko jih najprej čaka gostovanje v Celovcu. Ko je Slovenija nazadnje gostovala na severni strani Karavank, jo je Avstrija ob debiju prejšnjega selektorja Tomaža Kavčiča odpihnila s 3:0. Avstrijcem v kvalifikacijah že teče voda v grlo, saj so poleg Latvije po dveh zaporednih porazih še vedno brez točk v skupini G. Tri dni pozneje sledi gostovanje v Rigi, kjer se bo Latvija predstavila z nekdanjim slovenskim selektorjem Slavišo Stojanovićem. Po dveh krogih je na vrhu skupine Poljska z dvema zmagama, po štiri točke sta osvojila Severna Makedonija in Izrael. V izenačeni skupini bo odslej ključna že vsaka naslednja preizkušnja.

Slovenija na uradnih tekmah s tekmovalnim nabojem ni zmagala že vse od septembra 2017, ko je v Stožicah ob zaključku drugega mandata Srečka Katanca s 4:0 padla Litva. Na zadnjih petih obračunih so slovenski nogometaši pod vodstvom treh različnih selektorjev (Kavčič, Benedejčič, Kek) vselej remizirali 1:1 (Ciper, Norveška, Bolgarija, Izrael, Severna Makedonija), zato Matjaž Kek poudarja, da morajo »igralci osvojiti zmagovalno miselnost«. Slovenskim nogometašem na zadnjih dveh tekmah ni uspelo zadržati vodstva, ampak so se panično pomaknili v obrambo in izzivali nesrečo. V desetminutnem mrku v Hajfi je Slovenijo dvakrat rešil povratnik med vratnici Jan Oblak, v Stožicah pa so Makedonci iz čistih priložnosti dvakrat ustrelili čez gol. Keka v analizi začetka kvalifikacij čaka velik izziv, kako prekiniti nihanja, da igralci ne bi tako pogosto izgubljali občutka za postavitev na igrišču.