Predsednik Trump je preko twitterja napadel Mehiko, da »ne dela ničesar, da bi zaustavila tok ilegalnih migrantov v našo državo«, ampak samo obljublja. »Enako tudi Honduras, Gvatemala in Salvador že leta jemljejo naš denar, ne naredijo pa nič,« je zapisal. Ob tem pa je kritiziral še demokrate, ker da jih vse skupaj »ne zanima« in zagrozil z zaprtjem meje z Mehiko.

S tem je Trump zagrozil že večkrat, a se za to še ni odločil. Vedno znova opozarja, da je na meji pravzaprav katastrofalno stanje zaradi pritiska ilegalnih migrantov, ki da v ZDA tihotapijo tudi droge in prinašajo kriminal. To naj bi zaustavil zid, a ker mu kongres, v katerem imajo demokrati v spodnjem domu večino, ni odobril denarja za to, je Trump na meji razglasil izredne razmere, da bi lahko denar dobil iz drugih proračunskih virov.

Kritiki sicer menijo, da Trump močno pretirava zgolj s ciljem, da bi izpolnil obljube, ki jih je dajal med kampanjo pred volitvami leta 2016. Tedaj je sicer obljubljal, da bo zid plačala Mehika, zdaj pa ga namerava graditi z denarjem ameriških davkoplačevalcev.

Mehika: Ne želimo si spora

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer izrazil razumevanje za kritike iz Washingtona. »Legitimno je, da se ne strinjamo in da se pritožbe izrazijo,« je dejal. »Pomagali bomo, kjer lahko. Ne želimo si spora z vlado ZDA,« je zatrdil.

Lopez Obrador je pojasnil tudi, da preverjajo informacije, da naj bi se v Hondurasu oblikovala nova karavana z okoli 20.000 migranti, ki se želi prebiti proti ZDA. »Preverjamo, kako se je ta karavana oblikovala, ali je nastala spontano, ali pa so v ozadju politični interesi,« je dejal mehiški predsednik.

A hkrati se je Lopez Obrador zavzel za to, da bi bilo treba državam, iz katerih se ljudje podajajo na pot, pomagati, da bi ustvarile boljše pogoje za življenje. »Prava strategija je vzpostavljanje delovnih mest in blaginja,« je menil.

Iz srednjeameriških držav, kot so Gvatemala, Honduras in Salvador, ljudje bežijo predvsem zaradi velike revščine, pa tudi nasilja. Več tisoč se jih poskuša prebiti proti severu v ZDA. Samo v februarja je na južno mejo ZDA prišlo okoli 76.000 migrantov brez dokumentov. To je najvišja številka v zadnjih dvanajstih letih, še navaja dpa.