Ministrstvo za domovinsko varnost je od Pentagona zahtevalo, naj na meji z Mehiko, kjer je Trump razglasil izredne razmere, postavi 92 kilometrov 5,5 metra visoke ograje, zgradi in izboljša ceste ter zagotovi razsvetljavo.

Kot so sporočili iz Pentagona, je Shanahan pooblastil poveljnika inženirskega korpusa ameriške vojske, naj začne načrtovanje in izvedbo do milijarde dolarjev podpore ministrstvu za domovinsko varnost ter carinski in mejni službi. Vršilec dolžnosti obrambnega sekretarja je ob tem dejal, da je podlaga za njegovo odločitev zvezni zakon, ki pooblašča obrambno ministrstvo za izgradnjo cest in ograj ter postavitev razsvetljave za blokiranje koridorjev tihotapcev drog čez ameriške meje.

Ker kongres Trumpu ni želel odobriti sredstev za izgradnjo zidu na mejo z Mehiko, je predsednik minuli mesec razglasil izredne razmere, s čimer je želel zaobiti kongres in pridobiti osem milijard dolarjev za gradnjo zidu.

Njegovo odločitev so kritizirali tako demokrati kot republikanci, ki so opozorili, da gre za zlorabo položaja. Po ameriški ustavi o razdeljevanju proračunskih sredstev odloča kongres razen v izjemnih primerih, ko predsednik določi, da gre za izredne razmere.

Trump je sredi marca podpisal veto na predlog kongresnega zakona proti razglasitvi izrednih razmer, ki jih je sam uvedel zaradi prerazporejanja proračunskih sredstev za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ameriški kongres pa bo danes ponovno glasoval o njegovem vetu na odpravo izrednih razmer na meji z Mehiko.

Predstavniški dom kongresa ponovno zaman proti Trumpovim izrednim razmeram na meji

Predstavniški dom ameriškega kongresa je še drugič zavrnil razglasitev izrednih razmer zaradi prerazporeditve proračunskih sredstev za izgradnjo zidu na meji z Mehiko, vendar nasprotnikom poteze ZDA Donalda Trumpa tudi tokrat ni uspelo zbrati dovolj glasov za preprečitev predsednikovega veta. Za zavrnitev izrednih razmer oziroma odpravo predsednikovega veta je glasovalo 248 poslancev, proti pa jih je bilo 181. Za uspeh bi morali zbrati blizu 290 glasov. Demokratom se je pridružilo le 14 republikancev.

Tudi senat je v začetku meseca zavrnil Trumpove izredne razmere, vendar prav tako s prešibko večino za zavrnitev veta in po današnjem izidu v predstavniškem domu glasovanje v senatu ni več potrebno.

Predstavniški dom je februarja zavrnil izredne razmere z 245 proti 182, senat pa z 59 proti 41. Trump je nato uresničil grožnjo in uporabil veto, tokratno glasovanje pa je bilo poskus nevtralizacije tega veta.