Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši ob prisotnosti izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja podpisal odlok o razglasitvi priznanja izraelske suverenosti nad Golansko planoto, ki je po mednarodnem pravu sicer del Sirije.

Gre za neupoštevanje mednarodnega prava in kršitev resolucij ZN, to »priznanje je nično in neveljavno«, je opozoril namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Vladimir Safronkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejstvo, da je Sirija zahtevala sklic seje Varnostnega sveta ZN, je »cinično, ko sirijska vlada krši resolucije ZN«, »bombardira šole in bolnišnice«, »uporablja kemično orožje« proti svojim ljudem, je dejal nemški veleposlanik pri ZN Christoph Heusgen.

Vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika pri ZN Jonathan Cohen pa je opozoril, da bi bilo noro, če bi Golansko planoto vrnili sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu in Iranu. »Da bi dopustili, da bi Golansko planoto nadzoroval sirski ali iranski režim, bi bilo tako, kot da bi zatisnili oči pred grozodejstvi Asadovega režima in maligno in destabilizirajočo prisotnostjo Irana v regiji,« je dejal.

Izrael Golansko planoto zavzel leta 1967

Sirske kopenske obrambne sile so medtem v sredo odbile izraelski zračni napad na mesto Alep na jugovzhodu Sirije. Sirska državna tiskovna agencija Sana je poročala, da so sirske obrambne sile sestrelile več raket, ki so bile usmerjene na vojaške položaje na območju Sheikh Najjar 10 kilometrov severovzhodno od Alepa.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so bila v izraelskem napadu uničena »skladišča streliva iranskih in zavezniških skupin«, kar je povzročilo močne eksplozije in izpad električne energije. V napadih so bili po navedbah vodje sirskega observatorija Ramija Abdela Rahmana ubiti najmanj štirje ljudje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, pozneje pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava. K umiku je Izrael z že tremi resolucijami pozval tudi Varnostni svet.