»Glede na to, da na hrvaškem trgu že nastopamo kot prodajalec utekočinjenega naftnega plina in električne energije, smo v Croduxovem poslovanju s plinom in električno energijo prepoznali potencial za širitev naše mreže in nadgradnjo ponudbe,« so informacije hrvaških medijev potrdili za STA.

Jutarnji list je namreč danes poročal, da je lastnik energetske družbe Crodux Ivan Čermak del svojega podjetja prodal slovenskemu Petrolu in njegovi hčerinski družbi Geoplin. Prodajo je za časnik potrdil tudi Čermak, ki je dejal, da se bo Crodux v prihodnje osredotočil na področja surove nafte, plinskih kondenzatov in širjenja bencinskih servisov.

Crodux je namreč pred šestimi leti za sto milijonov evrov na Hrvaškem kupil 63 bencinskih servisov avstrijskega OMV, za katere se je potegoval tudi Petrol.

Ta pa je lani prevzel hrvaško družbo Zagorski Metalac, ki je sedmi največji hrvaški distributer plina od skupno 35 licenciranih družb. Zagorski Metalac je distributer plina z okoli 18.000 strankami in 828 kilometrov dolgim plinovodnim omrežjem.

Po poročanju spletnega portala Siol je Petrol na hrvaškem trgu sedaj že zdaj drugi najmočnejši igralec, takoj za Ino, v kateri ima največji lastniški delež Mol. Na Hrvaškem Petrol letno ustvari 843 milijonov evrov prihodkov od prodaje (v Sloveniji pa 2,7 milijarde evrov). V naši južni sosedi tako obvladuje 13-odstotni delež na trgu naftnih derivatov, ki je v celoti liberaliziran.