V Croduxu trdijo, da »ni niti teoretične možnosti«, da bi vodno zajetje onesnažili naftni derivati, ki so se izlili med pregledom cevovoda, ki ga nameravajo predelati v plinovod. Kot so zatrdili na današnji novinarski konferenci v Slavonskem Brodu, je zaradi sestave tal na območju cevovoda nemogoče, da bi naftni derivati onesnažili zajetje mestnega vodovoda in pipe v gospodinjstvih v 48 urah po incidentu, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Poleg tega so predstavniki Croduxa navedli, da med analizami onesnažene vodi niso našli ogljikovodikov iz bencina, ki se je izlil iz cevovoda. Z današnjo novinarsko konferenco so želeli zanikati izjave nekaterih lokalnih uradnikov in medijska ugibanja, da so povzročili eno največjih ekoloških nesreč na Hrvaškem.

V mestni upravi Slavonskega Broda so odgovornost za ekološko nesrečo, zaradi katere je brez pitne vode pred velikonočnimi prazniki ostalo približno 100.000 ljudi, pripisovali ravno Croduxu. Ta je sicer vpletenost v incident zanikal takoj, ko je hrvaška javnost zvedela za dogodek.

Prebivalcem tega slavonskega mesta so dva tedna zagotavljali pitno vodo iz cistern, ki so bile postavljene na ulicah. Oskrba se je normalizirala v začetku tega tedna, potem ko so analize pokazale, da je voda spet neoporečna. Medtem so mestno vodovodno mrežo priključili na drugo vodno zajetje, prebivalci pa še vedno čakajo na odgovor, kdo in kako je onesnažil njihovo vodno zajetje.