Cene programov vrtcev v Radovljici se v povprečju zvišujejo za tri odstotke, predvsem zaradi višjih stroškov dela in energentov, so na zadnji seji občinskega sveta potrdili radovljiški občinski svetniki. Tako bo od 1. aprila letos cena programa znašala za prvo starostno obdobje 512,56 evra (doslej 495,48), za drugo starostno obdobje 389,79 evra (doslej 380,07), za kombinirane oddelke in oddelke za otroke od treh do štirih let starosti pa 422,77 evra (doslej 412,39).

Položnica za starše višja za nekaj evrov

Kot poudarjajo na občini Radovljica, za starše povišanje ne bo tako hud udarec po žepu. Povprečno plačilo staršev znaša po podatkih občine 35 odstotkov cene programa, tako da bodo mesečno plačevali od 3,40 do približno šest evrov na mesec več, kot so plačevali doslej. Zaradi nove enote radovljiškega vrtca Čebelica, ki so jo odprli na Gorenjski cesti ob nekdanji knjižnici, so morali svetniki dopolniti tudi odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-varstvenega zavoda Vrtec Radovljica.

Radovljiške vrtce bo lahko v novem šolskem letu obiskovalo predvidoma do 767 otrok v 44 oddelkih. Svetniki so soglašali, da lahko število otrok v oddelku glede na potrebe predšolske vzgoje presega veljavne normative za največ dva otroka. Sprejeli so tudi sklep, da bo v prihodnjih dveh šolskih letih notranja igralna površina vrtcev lahko manjša od predpisanih treh kvadratnih metrov na otroka. »Pred uveljavitvijo sklepa mora soglasje izdati še pristojni minister. Sprejeta odločitev omogoča sprejem dodatnih 70 otrok v vrtce,« opozarjajo na občini.

Po rednem vpisu, ki je potekal konec februarja, bo po trenutnih podatkih (naknadne vloge še prihajajo) na čakalni seznam uvrščenih osem otrok, 37 otrok pa ob začetku šolskega leta še ne bo izpolnjevalo zakonskega pogoja starosti 11 mesecev in bodo v vrtec sprejeti med letom, če bodo prosta mesta, v nasprotnem primeru pa uvrščeni na čakalni seznam.

Kar 31 otrok naj kljub starosti ne bi šlo v šolo

Starši so sicer v osem enot Vrtca Radovljica po besedah tiskovne predstavnice občine Mance Šetina Miklič na novo vpisali 235 otrok. Največ je rojenih v lanskem letu (123 otrok) in predlani (42 otrok). V šolo bi moralo septembra letos vstopiti 180 otrok, ki so v tem šolskem letu vključeni v vrtec, a je bil za 31 otrok že podan predlog za odlog vstopa v šolo.