Šparglji, oziroma beluši so izredno zdravi. Vsebujejo ogromno mineralov in vitaminov, vsebujejo izredno malo maščob, so antioksidanti in so primerni za ljudi s povišanim krvnim tlakom in tudi za nosečnice. Dobri so za prebavo, pomagajo pa tudi pri delovanju jeter.

Poznamo divje in gojene šparglje. V Sloveniji divji rastejo na Primorskem in so prvi, ki se jih lahko dobi v aprilu. So dosti bolj tanki od gojenih, imajo bolj izrazit okus in se uporabljajo predvsem kot dodatek jedem.

Priprava špargljev je enostavna:

• 1. na hitro (v približno dveh minutah) jih skuhajte v soljeni in malenkost okisani vodi, potem pa jih hitro sperite pod mrzlo vodo in dobro odcedite ter popražite na maslu in drobtinah;

• 2. šparglje naoljite in popoprajte in posolite in popecite na suhi segreti rebrasti ponvi ter pokapajte z limoninim;

• 3. ali pa jih dodajte v jed med kuho.

Da boste imeli poleg tokratnega še nekaj idej za pripravo špargljev, si poglejte naslednje ideje:

Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem

Masleni špageti s česnom in šparglji

Šparglji s pršutom

Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo

Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za gorčični preliv:

1 žlička gorčice

2 žlici limoninega soka

4 žlice olivnega olja

1 žlica balzamičnega kisa

1 ščepec soli

1 ščepec popra

2 vejici svežega ali 1 žlička suhega peteršilja

2 vejici svežega ali 1 žlička suhega drobnjaka (neobvezno)

Ostale sestavine:

1 večji šopek špargljev

1 avokado

1 skodelica češnjevcev

olivno olje

sol

poper

PRIPRAVA

Najprej pripravite preliv. V stekleno posodico na navoj ali v skodelico dajte gorčico, sesekljan peteršilj, narezan drobnjak, sol, poper, limonin sok in dobro premešajte. Ko dobite kremast preliv, dodajte še balzamik in olje ter še enkrat premešajte. Poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Špargljem odlomie oleseneli del, potem pa jih prelijte z oljem ter jih posolie in popoprajte. Olje in začimbe vtrite v šparglje. Te potem popecite na segreti suhi ponvi, nekaj minut na stran.

Češnjevce narežite na polovičke ali četrtinke, avokado pa na polovico in vsako polovico še na rezine. Na krožnik servirajte popečene šparglje ter češnjevce in avokado. Češnjevce posolite, avokado pa posolite in popoprajte.

Vse skupaj pokapajte s prelivom in postrezite.