Priprava je že malo zamudna, a nič kaj težka. To jed pripravite v štirih korakih:

• 1. korak - priprava nadeva: Najprej pripravite nadev. Nekaj lepih lignjev izberite za nadev, lovke in morebitne ostale lignje pa sesekljajte. Na ognju najprej zmehčajte čebulo, dodajte malo česna in lovke ter vse skupaj prepražite. Nato dodajte še dišavnice in začimbe ter naribano limonino lupinico. Posebej kruh napojite z mlekom, nato pa ožetega dodajte k popraženi špinači. Nato dodajte še jajce in dobro premešajte.

• 2. korak: polnjenje lignjev: Ko imate nadev pripravljen, lignje napolnite. Napolnite jih do polovice - ker se bo nadev ob kuhanju razširil - ter jih zaprite z zobotrebcem.

• 3. korak - pečenje in kuhanje lignjev: Napolnjene lignje najprej na obeh straneh popecite, nato dodajte vino ter malo počakajte. Nato dodajte še vodo, kozico pokrijte in lignje skuhajte.

• 4. korak - priprava omake: Ko se lignji skuhajo, kozico odkrijte in počakajte, da se omaka zreducira in zgosti.

• 5. korak - serviranje polnjenih lignjev: Lignje z omako servirate na krožnik, po želji okrasite s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.

Ti lignji so odlični morda še z malim kosom kruha za pomazanje vse omake in pa veliko skledo solate. Božansko!

Ko pa vam zadiši še kakšna morska jed, pa si pripravite:

Pekoči lignji

V pečici pečena cela riba s paradižniki

Ribji takosi z breskvino salso

Solata s skušo in limetino-ingverjevim prelivom

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Ribja juha

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za nadev:

1/2 rjave čebule

2 stroka česna

2 kosa kruha

1 pest špinače ali blitve

4 vejice svežega peteršilja

1 žlička limonine lupinice

1 manjše jajce

sol

poper

0,5 dcl mleka

Ostale sestavine:

10 kosov lignjev

olje

1 dcl belega vina

1 dcl vode

PRIPRAVA

Kruh narežite na koščke in prelijte z mlekom, da se kruh napoji. Lignje operite, lovke pa sesekljajte. V ponvi segrejte olje in na njem prepražite sesekljano čebulo. Dodajte česen in pražite toliko časa, da zadiši. Dodajte sesekljane lovke, narezano špinačo, posolite in popoprajte ter dodajte še nasekljan peteršilj ter naribano limonino lupinico.

V skledo dajte ožet kruh, ohlajeno mešanico lignjev in špinače ter dobro pregnetite. Dodajte še ražvrkljano jajce in premešaj.

Lignje z nadevom napolnite do polovice in jih zaprite z zobotrebci.

V globji kozici segrejte olje ter na ogretem na obeh straneh popecite lignje. Nič hudega, če nekaj nadeva uide. Ko lignji dobijo barvo, ogenj zmanjšajte, dodajte vino ter počakajte minuto, da alkohol izpari. Potem dolijte vodo ter pokrijte ter kuhajte približno še 20 minut, vmes lignje enkrat obrnite. Potem odkrijte in pustite, da se omaka zreducira in zgosti. Lignje servirajte, okrasite še z nekaj peteršilja in takoj postrezite. idej najdite v prvem delu tega recepta.