Na sojenju zakoncema Francu in Glorii Kleindienst, domnevno vpletenima v smrt jeseniškega brezdomca Matevža Muzge Potočnika, bi danes morali zaslišati še zadnjo pričo – soobtoženega Alena Lovića. Pravzaprav niti ni več obtoženec, pač pa obsojenec, saj je kaznivo dejanje (edini) priznal in kazen že prestaja v zaporu na Dobu. A ga danes z Doba na kranjsko sodišče niso pripeljali, sodnici Andrijani Ahačič so razložili, da zaradi kadrovskih težav. Zato je Ahačičeva le prebrala ugotovitve nacionalnega forenzičnega laboratorija o najdenih sledeh, nato pa glavno obravnavo prekinila. Lovića bo, če ji ne bo spet kaj prekrižalo načrtov, zaslišala 12. aprila, 17. aprila pa naj bi sledili zaključni govori.

Kot smo že pisali, je policiste lanskega 8. septembra nadzornik jeseniškega zabojnika za brezdomce obvestil o osebi, ki tam ne kaže znakov življenja. Izkazalo se je, da je umrli 36-letni Matevž Muzga Potočnik; na truplu so bile vidne poškodbe, za katere so takoj posumili, da so posledica nasilja. Še istega večera so izsledili zakonca Kleindienst in Lovića ter jih prijeli. S kraja kaznivega dejanja so forenziki odvzeli kopico sledi in jih pregledali. Ahačičeva je danes prebrala več poročil o kriminalistično tehničnih ugotovitvah. Med drugim je navedla, da so na natikačih in jopici Glorie Kleindienst našli kri pokojnika, prav tako tudi na športnih copatih in trenirki njenega moža. Ko so pregledali Lovičeva obuvala, so z veliko verjetnostjo ugotovili, da je z njimi pustil sledi na kraju kaznivega dejanja. Enako velja za Gloriine natikače. Na kraju so odvzeli sledi z dveh kozarcev, na enem so bile sledi vseh treh obtožencev, na drugem pokojnika in Lovića. Na skodelici so našli mešano biološko sled Lovića in Glorie, na še enem kozarcu oškodovančevo kri, na drugem pa Gloriino.

Ko je sodnica nizala forenzične izsledke, je Gloria Kleindienst začela tiho jokati. Solz ni mogla zadržati tudi že prej, ko je še čakala pred sodno dvorano in so pravosodni policisti privedli njenega moža. Na hitro so jima dovolili, da sta se objela, potem so ju ločili.

Pravnomočnih sedem let

Zakonca sicer ne zanikata, da sta bila usodnega dne z oškodovancem. Gloria je zatrdila, da se je tam znašla po naključju, dogovorjena je bila z Lovićem, ki se je zadrževal pri njem. Pokojni in Lović naj bi se sprla, menda zaradi hrane, in Lović naj bi brezdomca začel pretepati. Gloria je na sodišču dejala, da ga je poskušala umiriti, a se je spravil še nanjo. Zato je poklicala moža in to kljub temu da so mu nekaj dni pred tem, ker je bil do nje nasilen, izrekli prepoved približevanja. Franc Kleindienst je razložil, da se je odzval na ženin klic in nato videl Lovićevo pretepanje – sam naj se ne bi žrtve niti dotaknil. Ko sta zakonca odšla, Muzga Potočnik ni bil tako poškodovan, da se ne bi mogel braniti, sta zatrdila. Nedaleč stran je policija nato Franca prijela zaradi kršitve prepovedi približevanja, a ne on ne soproga nista povedala nič o dogajanju v zabojniku za brezdomce.

Krivdo torej zvračata na Lovića, ki je kaznivo dejanje povzročitve posebno hude poškodbe s smrtnim izidom priznal. Obsodili so ga na sedem let zapora in ker so nedavno razsodbo potrdili tudi na višjem sodišču, lahko zdaj na sojenju Kleindienstovima nastopi kot priča. Na predobravnavnem naroku se je pokesal, opravičil in razložil, da je bil usodnega septembrskega dne močno pijan. Kaj bo povedal kot priča, bo torej jasno sredi aprila. Sodnica je danes povedala, da je bil zoper obtožene vložen tudi premoženjskopravni zahtevek v višini 111.600 evrov.