Malih živali na vrtu ne ogrožajo samo kemikalije, kot so herbicidi, pesticidi in gnojila, ampak tudi rastline, ki rastejo na njem. Malokdo ve, da obstaja več kot 700 rastlin, ki so za mačke in pse strupene, zastrupitev pa lahko povzroči drisko, krče, omedlevico, bruhanje in še veliko resnejše zdravstvene težave.

Izbor primernih rastlin

Sezname vseh rastlin, ki so nevarne za mačke, pse ali tako za ene kot za druge, lahko najdemo na spletu, naj pa povemo, da so med njimi tudi nekatere od cvetlic in drugih rastlin, ki jih na naših vrtovih vidimo pogosto, na primer oleander, rododendron, begonije, živa meja, zlatica, bršljan, bezeg, lilija, krizantema, narcisa, dalija, marjetica, taro, tulipan, lan, lovor in šmarnica.

Našim živalim pa lahko škodujejo tudi določene sorte zelenjave in sadja. Med tistimi, ki jih pes ali mačka ne smeta zaužiti, so zeleni deli paradižnika, rabarbara, grah, drobnjak, česen, čebula, por, meta, fige, semena jabolka, češnje, grenivke, limone, pomaranče in breskve. Lastniki mačkov in psov morajo premisliti, katero sadno drevje bodo imeli, in zavarovati vrt. Če imamo zajce, je najbolje, da prebivajo zunaj v ograjenem prostoru, saj bodo v njem varni tako pred drugimi živalmi kot strupenimi rastlinami. Za zajce so, ko gre za rastline, strupene skoraj vse gomoljnice, je pa zato nenevarnih kar nekaj začimb, med njimi rožmarin, sivka in žajbelj, varne pa so tudi kapucinke in osteospermum. Medtem bomo pri mačkah zadeli v polno, če posejemo mačjo meto, saj ne samo da ni škodljiva, ampak jo mačke naravnost obožujejo.

Paziti je treba na polže in gobe

Zlasti v primeru psov razmislimo tudi o količini lesnega drobirja, ki ga na vrtu uporabljamo kot zastirko ali okrasno lubje na cvetličnih gredah. To namreč predstavlja nevarnost zadušitve za pse, nekatere vrste lesnega drobirja pa so, čeprav znajo psom tudi močno dišati, lahko tudi strupene. Med manj nevarnimi vrstami sta smrekov drobir in cedrovina.

Izogibamo se tudi gobam. Čeprav so te na naših vrtovih redkost, se lahko zgodi, da zrastejo same od sebe, zato smo nanje pozorni in jih v primeru, da jih opazimo, odstranimo. Nekatere so strupene bolj, druge manj, posledice za zdravje pa so glede na njihovo škodljivost in glede na to, koliko jih žival užije, različne, od bruhanja do hujše zastrupitve. Enako pozorni moramo biti v primeru polžev. Ti lahko naše hišne ljubljenčke okužijo s parazitom Angiostrongylus vasorum, če bomo polže hoteli eliminirati, pa so za naše živali strupena tudi različna sredstva proti polžem, zato je najbolje, če uporabimo mehanske prepreke ali vabe.