Zime je konec, vrt je začel zeleneti, s toplejšimi temperaturami pa narašča tudi želja hišnih ljubljenčkov, da preživljajo čas zunaj. Pri tem morate paziti na nekaj stvari, saj vse, kar je koristno za vrt in travo, ni dobro tudi za živali.

Ograja, voda in ogenj

Če imate vrt obdan z ograjo, ki naj bi psu preprečevala, da zapušča domače dvorišče, naj bo globoka vsaj 15 centimetrov, da pod njo ne bo mogel izkopati luknje, če gre za žično ograjo, ki jo pes hoče pregristi, pa jo obdajte s peno, da si ne bo poškodoval zob. Električnim ograjam se izogibajte, ker se lahko pokvarijo in žival celo ubijejo. Prav tako je za živali lahko nevarno sonce, četudi zgolj spomladansko. Psi in mačke bodo hitreje kot ljudje doživeli vročinsko kap, sonce pa jih lahko celo opeče in povzroči kožnega raka. Poskrbite za to, da bodo, ko se bodo igrali zunaj, vedno imeli dovolj vode in sence.

Vode pa je lahko tudi preveč, zlasti če imate doma bazen. Večina psov sicer rada plava in jim manjše količine klora ne škodujejo, se pa lahko zgodi, da se pes, ki morda ni tako dober plavalec, v bazenu tudi utopi. Zato če niste prepričani o njegovih plavalnih sposobnostih, njegovo čofotanje po vodi raje nadzorujte. Če imate ribnik ali pa se s psom odpravite na sprehod okoli jezera, pazite, da ne bo plaval v njem ali pil vode, kadar so na njeni površini zelenomodre alge, ker izločajo strupe.

Gnojila, kompost in pesticidi

Za male živali so nevarna tudi gnojila. Večina jih vsebuje nitrogen, fosfor in kalij, ki lahko povzročijo prebavne težave, kot je bruhanje, driska ali vnetje trebušne slinavke, ali še resnejše zdravstvene probleme, zato živali ne spuščajte na travo najmanj 24 ur po tistem, ko jo boste pognojili. To velja tako v primeru običajnih gnojil kot gnojil, ki naj bi bila za živali varna, pa tudi pri organskih gnojilih, saj skoraj vsa vsebujejo škodljive snovi.

Enako je v primeru komposta, saj plesniva hrana in razpadajoče organske snovi lahko vsebujejo določene mikotoksine, ki so strupeni za živali, zato poskrbite za to, da živali ne bodo mogle priti v stik s kompostom. Nič drugače ni s herbicidi, torej s kemikalijami, s katerimi na travi in vrtu uničujete plevel in druge neželene rastline, ali pa z insekticidi in pesticidi. Herbicidi pri psih povzročajo celo raka, pes pa lahko pride v stik z njimi tudi, če so jih uporabili na sosedovem vrtu. Če živali po naključju zaužijejo insekticide in pesticide, lahko ti povzročijo zastrupitev in živali dobijo vročino, drisko ali jim odpovedo dihalni organi.