V raziskavi je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so se zaradi procesa izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije počutili nemočne, 39 odstotkov jih je bilo jeznih, 38 odstotkov pa zaskrbljenih.

Veliko manj jih je občutilo pozitivna čustva. Da je brexit v njih vzbudil upanje, je odgovorilo devet odstotkov vprašanih, trije odstotki so zaradi brexita srečni. Okoli 26 odstotkov vprašanih pa je navedlo, da brexit v zadnjih 12 mesecih pri njih ni vzbudil posebnih čustev.

Pri 17 odstotkih sodelujočih v raziskavi je brexit botroval visoki stopnji stresa, 12 odstotkov jih je zaradi tega imelo motnje spanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na referendumu leta 2016 je za brexit glasovalo 52 odstotkov Britancev, 48 odstotkov jih je podprlo obstanek v EU.

Po besedah vodje MHF Marka Rowlanda je v anketi med tistimi, ki so glasovali za nadaljevanje članstva v EU, raven zaskrbljenosti zaradi brexita trikrat višja kot pri tistih, ki so na referendumu podprli izstop. Pri občutku nemoči pa med zagovorniki obstanka in izstopa po njegovih besedah ni večjih razlik. "To pomeni, da vsi menijo, da nimajo veliko možnosti vplivati na dogajanje v zvezi s tem," je pojasnil. Z geografskega vidika pa so ljudje bolj zaskrbljeni v Londonu in njegovi okolici kot drugod.

Spletno anketo je med 12. in 13 marcem izvedel javnomnenjski institut YouGov, v njej pa je sodelovalo 1823 odraslih Britancev.