Ameriški pravosodni minister William Barr si je z namestnikom Rodom Rosensteinom za konec tedna vzel čas za podrobno preučitev poročila o preiskavi ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016, ki ga je iz rok posebnega preiskovalca Roberta Muellerja prejel v petek. V kolikšni meri bo dobila vpogled vanj širša javnost, danes še ni jasno, obveljalo pa je, da je imel Mueller med skoraj dvoletnim delom proste roke in da se pravosodno ministrstvo v njegove odločitve ni vmešavalo, je pa zato predsednik Donald Trump vseskozi njegovo delo označeval kot lov na čarovnice in ga napadal.

V dveh letih skupaj 34 obtožnic

Muellerjeva preiskava je do zdaj postregla z ovadbami šestih tesnih Trumpovih sodelavcev in obtožnicami proti trinajstim ruskim državljanom, trem ruskim pravnim osebam ter še ducatu moskovskih obveščevalcev, ki so predvsem po spletnih kanalih in z vzpostavljanjem stikov z osebjem volilnih kampanj skušali protizakonito vplivati na rezultat predsedniških volitev. Med Američani je bil nekdanji vodja Trumpove kampanje Paul Manafort zaradi finančnih zlorab obsojen na 47 mesecev zapora in zaradi obtožb, povezanih s preiskavo, še na dodatnih 43 mesecev. Svetovalec med kampanjo George Papadopoulos je osumljen, da je poskušal organizirati sestanke med Trumpom in ruskimi predstavniki, nekdanji predsednikov svetovalec za državno varnost Michael Flynn pa je priznal, da je FBI lagal glede srečanj z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. Trumpov odvetnik Michael Cohen je priznal, da je kongresu lagal o Trumpovih nepremičninskih projektih v Moskvi, svetovalec iz predsednikove kampanje Roger Stone pa je bil med drugim v začetku tega leta obtožen poskušanja vplivanja na priče. V nobeni od obtožb pa ni neposrednega sodelovanja Trumpove volilne kampanje z Rusi, sam predsednik pa tudi ni bil osebno izprašan, ampak je Muellerju posredoval pisne odgovore na vprašanja o svojih kontaktih z Rusi. Po navedbah ameriških medijev Muellerjevo končno poročilo ne prinaša novih obtožnic. To bi bila lahko dobra novica za Trumpa, ker morda pomeni, da se je končalo preiskovanje predsednikovih sodelavcev v zvezi z domnevo, da je z rusko pomočjo premagal demokratsko tekmico Hillary Clinton. Sam je ostal ta konec tedna neobičajno tiho in v nedeljo zjutraj s Floride tvitnil zgolj »Dobro jutro« in »Lepo se imejte« skupaj s svojim volilnim geslom »Naredimo Ameriko spet veliko«. Njegov tiskovni predstavnik Hogan Gidley pa je pred tem novinarjem dejal, da Bela hiša Muellerjevega poročila še ni prejela.

Demokrati za celovito objavo Muellerjevega poročila

Demokrati v kongresu so že v začetku tega meseca na čelu s predsedniškimi kandidati Berniem Sandersom, Betom O'Rourkeom in Amy Klobuchar zahtevali od pravosodnega ministra Barra objavo celotnega Muellerjevega poročila, takoj ko ga bo prejel in brez vmešavanja Bele hiše. V skladu z zakonodajo je Barr tisti, ki odloča, kaj iz Muellerjevega poročila bo dostopnega javnosti. Za pravosodnega ministra pa ga je izbral Trump februarja letos, potem ko je odslovil njegovega predhodnika Jeffa Sessionsa.

Četudi samo poročilo glede ruskega vmešavanja v volitve ne bo obremenilno za Trumpa, slednjemu še vedno visi nad glavo vrsta drugih preiskav, najopaznejša od newyorškega tožilca glede njegovih poslovnih in finančnih poslov.