»Ne priznam krivde,« je sodnici Vesni Podjed povedal komaj 20-letni Kamničan David Batič, ki se mora zagovarjati zaradi obtožbe, da je novembra lani na parkirišču na Hubadovi za ljubljanskim Bežigradom poskušal ubiti Evrisa R. Zabodel ga je v hrbet in ledveni predel ter mu zadal pet in deset centimetrov globoko rano. K sreči življenjsko pomembni organi niso bili poškodovani.

Kdo je začel?

Tožilstvo trdi, da je Batič 8. novembra okoli 17. ure po telefonu poklical znanca Dina D., naj pride na Hubadovo. Bila naj bi v sporu zaradi nekega dolga ali motorja. Dino je prišel z Evrisom, glede tega, kaj natanko se je potem zgodilo, pa je več variant. Obtoženi je v preiskavi dejal, da sta se Dino in Evris spravila nanj in ga podrla na tla. Ni opazil, da bi takrat Evrisa porezal, čeprav je potrdil, da je, odkar je prišel iz zapora, iz varnostnih razlogov s seboj vedno nosil nož in solzivec. Po drugi strani je omenjal tudi zamah z nožem v stoječem položaju, nato pa je zanikal, da bi oškodovanca zabodel, in se vprašal, ali se ni morda ranil sam. Zagovornik Milan Vajda je sodnici Podjedovi razložil, da je bil njegov varovanec v času zaslišanja v slabem psihičnem stanju in da bo o dogodku na Hubadovi več povedal na glavni obravnavi.

Njegova mama, ki je sedela v avtu blizu dogajanja, je potrdila, da sta Dino in Evris začela sina pretepati. Padel je na tla, ko se je Evris iznad njega dvignil, pa je ugotovil, da krvavi. Druga dva trdita drugače. Batič naj bi izvlekel nož in šel proti Dinu, ko je iz avta stopil še Evris, pa se je usmeril proti njemu in ga med prerivanjem zabodel. Takšen opis dogajanja je po mnenju tožilstva bolj verjeten, ker Batič ni bil poškodovan oziroma je šlo le za manjše poškodbe, ki lahko nastanejo ob prerivanju in vlečenju. Prav tako je izvedenec medicinske stroke ocenil, da sta v času zabadanja tako obtoženi kot oškodovanec stala. Priče so povedale, da je Batič že med telefonskim pogovorom Dinu grozil s smrtjo. Evris pa je pričal, da je takoj ob njunem prihodu rekel, da bo Dina ubil.

Težave v priporu

Kakor koli, za iskanje resnice bo čas na sojenju. Zagovornik Vajda je že predlagal ogled kraja kaznivega dejanja; obtoženi bi pokazal, kje je bil in kako daleč so bile njegova mama in preostale priče. Predlagal je tudi soočenje obtoženca in oškodovanca, da bi ugotovili, kje in kako je prišlo do vbodnih ran oziroma ali se je Batič morda le branil. Sojenje se bo začelo 29. marca, do takrat pa Batič zaradi ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu. Zaradi nasilja (v družini) je bil že dvakrat obsojen. Enkrat je dobil pogojno kazen (sedem mesecev zapora s triletno preizkusno dobo), drugič pa osem mesecev zapora. Tudi ko je prišel izza zapahov, ni nehal biti nasilen, oktobra lani so mu odredili prepoved približevanja mami, na domžalskem okrajnem sodišču pa ga obravnavajo zaradi nasilništva nad nekdanjim dekletom. In še zdaj, ko je v priporu, so z njim očitno težave. Pravosodnim policistom, ki so ga pripeljali v enoto za forenzično psihiatrijo UKC Maribor, je poskušal pobegniti, tam je bil nasilen do sopripornika. Po mnenju psihiatričnega izvedenca je impulziven, manj empatičen, težje se prilagaja socialnemu okolju in družbenim normam, ki jih tudi težje spoštuje. Uživa psihoaktivne snovi, vendar te v času kaznivega dejanja na njegovo sposobnost razumeti pomen lastnih ravnanj ali obvladovanja niso bistveno vplivale.