Na pet let in pet mesecev zapora je bil lanskega maja zaradi poskusa uboja obsojen 21-letni Kamničan David Batič. Ni prvič, da ga pravosodje obravnava zaradi nasilnih dejanj. Novembra 2018 naj bi v Hubadovi ulici za Bežigradom hotel z nožem vzeti življenje Evrisu R. Višje sodišče je prvo sodbo razveljavilo, zdaj na okrožnem sodišču v Ljubljani poteka drugi krog. Batič očitanega mu dejanja ne priznava, češ da se je le branil. A hkrati je njegov odvetnik Milan Vajda tudi ob koncu zadnje obravnave pripomnil, da »se lahko v primeru, da tožilka modificira obtožnico, zelo hitro zmenimo«. Tožilka Katjuša Čeferin je to pripombo odvetnika bolj ali manj preslišala…

Na petkovo obravnavo bi moral priti tudi oškodovanec, se pravi zabodeni Evris R. Ni ga bilo. Sodne pošte ne dviguje, sodišče njegovega telefona nima, sodni vročevalec pa nazadnje že na sodišču sploh ni dvignil sodne pošte. Sodnica Vesna Podjed je novo obravnavo razpisala za 22. april, a bo treba oškodovanca do takrat očitno še poiskati.

Vnovič pa so lahko zaslišali sodnega izvedenca medicinske stroke dr. Gregorja Haringa z Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani. Poudaril je, da dve poškodbi, ki ju je Evrisu zadal obtoženi Batič, nista bili življenjsko ogrožajoči. Ena je bila sploh bolj površinske narave, druga pa je bila globoka pet in široka komaj en centimeter in bi se tudi brez kirurškega posega lahko zacelila sama, le kdaj, izvedenec ni mogel natančno določiti. Kot tudi ne, kako močan je moral biti Batičev zamah, da je tako globoko prodrl v telo oškodovanca. Mimogrede, rezilo ostrega in koničastega noža je bilo dolgo deset centimetrov in ga je sodnica med zadnjo obravnavo tudi pokazala, rekoč, da je na fotografijah »bolj dramatičen«. »Kaj sploh pomeni močan zamah?« se je vprašal izvedenec in dodal, da ima nož »še največ dela« ob prebijanju obleke in kože. Da bi oškodovanca vprašali, kaj je imel točno oblečeno tistega dne in kako močna je bila krvavitev, seveda (še) ni bilo mogoče. Ključno za sodni razplet bo tako očitno njegovo pričanje.

Izvlekel je nož

Tožilstvo vztraja, da je šlo za poskus uboja, obramba pa očitno pričakuje milejšo obliko, kot je recimo povzročitev hujših poškodb, za kar je zagrožena tudi precej nižja kazen. Kaj pa se je pravzaprav dogajalo 8. novembra 2018 v Hubadovi ulici? Različici sta kakopak dve.

Kot je že pričal oškodovani, so se za Bežigradom dobili, da bi se pomenili glede očitkov, da je neki Dino Batiču ukradel avto in motor. Dino se je na dogovorjeno mesto pripeljal z Evrisom. Evris pravi, da ga je Batič takoj napadel z nožem. In sicer od zadaj. Batičeva različica je drugačna. On pravi, da sta ga napadla Dino in Evris in da se je le branil. »Mislil sem, da me bosta ubila. Prestrašil sem se in izvlekel nož, nato pa sta me zbila na tla. Evris se je zadrl, da sem ga zabodel. Jaz pa sploh ne vem, kdaj, verjetno med prerivanjem,« je v zagovoru že povedal David Batič. V petek, po pričanju izvedenca, pa je stopil pred sodnico in rekel: »Pa kaj naj bi storil? Naj bi ju pustil, da me tepeta?« Sodnica ga je prekinila, češ da lahko izvedencu postavlja zgolj vprašanja z njegovega, se pravi medicinskega področja, nato se je Batič spet usedel na klop in do konca obravnave obmolknil. Le ko je odvetnik Vajda govoril o tem, da bi se v primeru drugačne obtožbe lahko hitro zmenili, je pokimal.

Kot zapisano, naj bi se sojenje z zaslišanjem oškodovanca (če ga bo sodišču uspelo najti) nadaljevalo 22. aprila.