Nobenega dvoma ni, da bodo v Podčetrtku že kmalu dobili novo turistično zanimivost, ki bo privabljala tako domače kot tuje turiste. Še posebej pa naše južne sosede, saj naj bi se z vrha 40 metrov visokega razglednega stolpa na Rudnici na nadmorski višini 630 metrov odpiral pogled tudi na velik del Hrvaške.

Izvajalcem je vreme naklonjeno

Občina Podčetrtek je konec januarja prek javnega razpisa izbrala izvajalca del za razgledni stolp na Rudnici. Pripravljalna in zemeljska dela v vrednosti od 40 do 45 tisočakov so oddali zasebniku Alojzu Škorjancu, postavitev kovinske konstrukcije pa podjetju Lesnina MG Oprema, ki bo dela opravilo za približno 170.000 evrov. Skupaj bo tako investicija presegala 200.000 evrov.

»Vremenske razmere so bile doslej izvajalcem zelo naklonjene, zato pričakujem, da se bodo prvi obiskovalci lahko na stolp povzpeli že maja,« meni župan Podčetrtka Peter Misja. Stolp trikotne oblike bo brez dvoma obogatil turistično ponudbo v občini, ki jo obišče vse več domačih in tujih gostov. Pa ne le zaradi term, temveč tudi bogate siceršnje ponudbe v okolici. Ravno zdaj se v občini pospešeno pripravljajo na letošnji že peti festival vina in čokolade, ki bo 27. aprila in se je odlično prijel, tako da letos na njem pričakujejo že okoli osem tisoč obiskovalcev.

Navezava na pešpoti

Sicer pa so v Podčetrtku omenjeno investicijo načrtovali že pred več kot desetletjem, a zapletom zaradi lastništva in zbiranja ustrezne dokumentacije kar ni bilo videti konca. Postavitev stolpa je bila sprva predvidena na zasebnem zemljišču, a na občini nikakor niso našli skupnega jezika s solastnikom, zato so lokacijo s prvotne premaknili za nekaj metrov.

Zdaj bo stolp zrasel na zemljišču, ki je v lasti Slovenskih državnih gozdov, od katerih so brez težav pridobili soglasje. Ko je septembra lani občinski podrobni prostorski načrt postal pravnomočen, pa so pohiteli s postopki in februarja letos začeli gradnjo. Lokacija stolpa se sicer navezuje na omrežje obstoječih pešpoti, odsek evropske pešpoti E-7 med Podčetrtkom in Olimjem ter lokalne pešpoti iz smeri Tinskega in Podčetrtka, kar seveda nikakor ni nepomembno.