Naše miselne kapacitete so pač omejene in človek lahko vsak dan vidi na kup primerov, ki mu to lepo potrjujejo. Že res, da imamo velike možgane (seveda ne največje med vsem živim, kar krasi našo ljubo Zemljo), a kvantiteta vedno ne pomeni kvalitete. Sploh če možganov ne uporabljamo za to, za kar so namenjeni. Pravzaprav jih imamo ne glede na to, ali jih uporabljamo ali ne. Kar se zdi morda kdaj krivično – zakaj bi nekdo nekaj imel, če tega preprosto ne potrebuje? Ampak narava je milostna in nas je v osnovi naredila (skoraj) enake, vsaj po sestavi, če ne že na videz.

Pravzaprav je kar malo hecno, kako si v vsakdanjem življenju prizadevamo biti čim bolj aktivni, pa naj bo to na poklicnem, športnem ali kulturnem in še katerem drugem področju. Recimo v gospodarstvu je učinkovito delovanje že dolgo maksima. Zakon. Biti moramo čim boljši, čim bolj učinkoviti. Saj, nič ne oporekam – zakaj bi metali dragoceno energijo skozi okno. Ampak na tak način gledamo le pri proizvodnji, pa pri prodaji, pri porabi pa niti po naključju. Tam jo je treba metati skozi okno, sicer upočasnjujemo potrošnjo in s tem oviramo gospodarstvo. Varčevanje upočasnjuje rast! Samo da se vrti, pa naj stane, kolikor hoče. In stane vedno več, že nekaj časa preveč, kar so nam pretekli petek skušali povedati tudi srednješolci.

Ampak kaj pa oni vejo! Saj se niti na svoje noge niso postavili. Pravzaprav so šele v fazi izoblikovanja razmišljanja, polnjenja možganov z znanjem. Ni jim treba preživeti v »krutem svetu«. Ampak to ne pomeni, da ne znajo priti do nekaterih dejstev, ki so sicer splošno znana, ampak… Pa pustimo podnebne spremembe – pravzaprav sem tudi jaz mnenja, da niti niso najpomembnejše. A to, da porabimo preveč, je dejstvo. Počasi nam zmanjkuje vode, rodne zemlje, čistega zraka tudi marsikje, in to ne samo zaradi podnebnih sprememb, ampak zato, ker ljudje ne znamo mirovati, ampak se mora vedno kaj vrteti, vrteti. Tudi energije se ne zdi neskončno veliko. In tudi »zelena« energija ni vedno tako zelena, kot si jo želimo videti.

Pa saj razumemo, samo možgane moramo uporabiti, pa gre. No, nisem čisto prepričan.