Če še enkrat preberete prejšnji stavek, če ga pazljivo preberete in razmislite o njegovem pomenu, vam bo morda zvenel malo tuje. Ali res pridelujemo hrano za svoje preživetje? V tej naši bolj ali manj bogati družbi najbrž na hrano ne gledamo več kot na neko nujo za preživetje, ampak jo obravnavamo kot vsakodnevno dejstvo, do katerega imamo skoraj neomejen pristop. »Kaj bom pa danes jedel? Kaj bomo kuhali za kosilo? Ali gremo na tortice? Ali bi malo vina zraven kosila ali morda raje pivo, sok, no, tudi vodo?« Hrana je postala bolj ali manj le vprašanje naše izbire. Koliko časa se že več ne sprašujemo, ali bom danes dobil kaj hrane, ali se bom danes lahko vsaj najedel… Hrana ni več stvar preživetja, zadostitve potreb našega organizma, da preživi, da dobi energijo za delo, šport in še kaj, ampak je postala stvar uživanja (seveda je tudi pri nas žal vse več ljudi, za katere hrana ni več samoumevna dobrina, še več pa je takih drugod po svetu). Pridelamo je preveč zase, pa čeprav je Slovenija daleč od samooskrbnosti. Nam jo pa rade volje prodajajo od drugod.

Ampak hrane je, na primer, v Evropi, preveč za Evropejce. Če kje udari suša, se zaloge napolnijo z drugega konca celine in obrnjeno. Pa vendar hrano pridelujemo na način, ki je vse prej kot naravi prijazen, ki nam uničuje ozračje, vodo, tla. Če bi nas gledal kdo z drugega planeta, bi verjetno rekel, da smo neumni, da ne rečem nori. Ko bi vsaj presežke dajali ljudem, ki hrane nimajo. A ekonomija tega ne dovoli, pa tudi res je vprašanje, kakšne bi bile posledice. To zagotovo ni pravi način pomoči, razen za enkratne, izjemne primere, ko naravne nesreče uničijo pridelke. Hrana je postala tako poceni, da jo mečemo v smeti. Izčrpavamo krave, da nam vsaka da ne vem koliko litrov mleka, uboge krave zato živijo nekaj let, nato pa jih dobesedno zavržemo. Gnojimo in škropimo posevke, da na kvadratnem metru zraste čim več, potem pa morda dvajset, trideset odstotkov tega zavržemo. In pri tem smo porabili veliko energije, ki je šla dobesedno v zrak.

Še veliko imamo rezerv pri porabi energije, že samo pri pridelavi hrane.