Opažam, da imamo ljudje zelo različen odnos do različnih vrst živali, pravzaprav se le nekaterih res zavedamo. O medvedu vemo marsikaj. Pa o volku in risu, tudi sove so vmes, orli, sokoli, gamsi, jeleni in tako naprej. Toda ali imate kakršen koli odnos do, na primer, krtov? Ali pa močeradov? Kaj pa recimo bogomoljke? Bi se vam zdelo čudno, če bi začeli naseljevati bogomoljke v Sloveniji, če bi jih bilo po strokovnem mnenju premalo? Kar predstavljam si velike naslove v medijih: »Bogomoljka se po dolgih letih vrača v Slovenijo.« Koliko je takih, skoraj bi lahko rekli, obskurnih vrst življenja, rastlin in živali, ki se jih skoraj ne zavedamo, ampak so in na neki način sobivajo z nami. In ker je v naravi vse povezano, omogočajo tudi preživetje drugih živali, pa rastline raje izpustimo.

Ali ni škoda, da je lastovk pri nas vse manj? Luštne in prijazno cvrčeče ptičke, nekakšen simbol vztrajnosti in vračanja na dom vsako pomlad v isto gnezdo. Lastovke za svojo hrano potrebujejo žuželke. Toda muh in drugih letečih insektov je vse manj. Včasih je v hlevih mrgolelo muh, obadov in podobnega, danes imajo enostavno manj hrane. Kaj je torej bolje, imeti več muh in s tem več lastovk ali…? Muhe so nadležne. Marsikje smo že kar malo pozabili nanje, ker jih je res manj, še zlasti v mestih, pa tudi na podeželju, po zaslugi vsemogočne kemije. Ki pa nam ne dela samo uslug. Podobno je z netopirji in komarji. Nočemo komarjev, ampak tako ostajajo netopirji lačni (pa mi oprostite to poenostavitev). A niso prikupni, leteče miške, ki nikomur ne naredijo nič slabega? Bi jih imeli na podstrešju? Da bi vam kakali po tleh, kakšen gravž? Ampak smo za bio, smo za naravo, hočemo živeti v zdravem okolju.

In najbrž nam ni vseeno, če nam kdo v obraz pove, da s svojim vse bolj sterilnim načinom življenja prikrajšamo marsikatero drugo vrsto življenja za življenjsko okolje in hrano. Grdi smo, ja. Pa čeprav čisti in nepopikani od komarjev.