Serija galaxy s10 tokrat pomeni kar štiri nove telefone. S10 je premijski telefon, namenjen najširši populaciji. S10+ že tako dober telefon dvigne še za stopničko višje po zmogljivosti in velikosti zaslona, s10e je namenjen malenkost manj zahtevnim uporabnikom, galaxy s10 5G pa je prvi Samsungov telefon, ki podpira delovanje v omrežju naslednje generacije 5G.

Prodaja galaxy s10, galaxy s10+ in galaxy s10e se pri nas začne 8. marca, sprejemajo pa tudi že prednaročila. Cena za galaxy s10 je približno 900 evrov, za galaxy s10+ bo treba odšteti tisočaka, za galaxy s10e pa približno 750 evrov. Galaxy s10 5G še ne bo takoj na voljo, prav tako še ni znana cena zanj.

Kaj je novega?

Vizualno najbolj izstopa prednja stran telefonov. Zaslon je tokrat razpotegnjen do vseh robov ohišja in ne pušča več zgornje in spodnje obrobe, kot smo bili vajeni pri prejšnjih modelih. Generacija s10 uvaja tudi nov pristop k prednji kameri, ki je nameščena pod sam zaslon in ne več v obrobo. Rečemo torej lahko, da se je Samsung povsem izognil zarezam na zaslonu in uspešno prikrmaril do točke, ko se začenja nov trend prednjih kamer.

Že tako dobri Samsungovi zasloni so hkrati tokrat še boljši. Podpira jih prva dinamična amoled tehnologija s hdr10+ podporo, kar na kratko pomeni, da bodo ponujali izjemno sliko, uravnoteženost in kontraste.

Novi telefon uvaja tudi prvi ultrasonični bralnik prstnih odtisov na svetu, ki je nameščen pod zaslon. Dosedanji optični čitalniki prstnih odtisov, ki jih spremljamo pri konkurentih, so precej nezanesljivi. Pri Samsungu obljubljajo, da nov pristop zagotavlja veliko boljšo izkušnjo.

Seveda, tudi kamera je doživela nadgradnjo. Galaxy s10 in s10+ prinašata poleg standardne leče in leče za povečavo še ultraširokokotno lečo, ki zajema v razponu 123 stopinj. Pri zajemanju pomaga umetna inteligenca, video pa podpira napredno stabilizacijo.

Novost pri vsem je možnost, da s telefonom brezžično polnimo druge naprave, ki podpirajo brezžično polnjenje. Telefoni podpirajo najnovejši standard wi-fi 6, ki omogoča še boljše prenose podatkov prek brezžične povezave, in na koncu je tu še vedno bixby – Samsungov pametni pomagač, ki ga lahko zaženemo že z gumbom na ohišju telefona (funkcijo gumba lahko sicer po novem določimo po svojih željah). Kako se vse omenjeno obnaša v dejanski rabi, pa bomo poročali, ko se dokopljemo do prvih modelov v začetku marca.

Prepogljiv telefon

Samsung je končno razkril tudi svoj novi prepogljivi telefon galaxy fold. Temu trendu bodo letos sledili tudi ostali konkurenti, in če smo iskreni, nismo še čisto prepričani, kam nas bodo nove naprave popeljale. Ideja je, da imamo telefon in tablico v enem. Foldova diagonala zaslona meri krepkih 7,3 palca (18,5 centimetra). Pri Samsungu poudarjajo, da se zaslon ne krivi, temveč prepogiba. Razvili so namreč novo plast polimera, ki menda omogoča fleksibilnost in trpežnost hkrati. Fold bo na voljo šele od aprila dalje in cena se bo najverjetneje gibala okoli dveh tisočakov. Za boljšo predstavo, kako zadeva deluje, vam priporočamo ogled katerega izmed mnogih videov, objavljenih na youtubu.

Nazadnje je Samsung razkril še svojo novo pametno uro galaxy watch active, športne zapestnice galaxy fit e in obetajoče brezžične slušalke galaxy buds. Te uporabniki, ki v omejenem času prednaročijo nov telefon, dobijo kot darilo.