Spomladanska tekaška prireditev tako zaradi slikovite trase kot tudi zaradi prijetnega ozračja in gostoljubja slovi kot ena najpriljubljenejših na naših tleh. Organizatorji iz društva Istrski maraton jo vselej obarvajo tudi v turistične in trajnostne barve, saj dogodek privabi množico rekreativcev in njihovih spremljevalcev ter promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju. Tek povezuje štiri istrska mesta – Koper, Izolo, Piran in Ankaran, tudi letos pa se bodo tekmovalci lahko udeležili maratona (42 kilometrov), polmaratona (21 kilometrov) ali rekreativnega teka (10 kilometrov).

V duhu lepot in zanimivosti Istre

»Istrski maraton spodbuja aktivno preživljanje prostega časa in zdrav način življenja ter hkrati služi kot motiv srečevanja ljudi s podobnim življenjskim slogom,« poudarjajo organizatorji, ki si s potekom trase vsako leto prizadevajo prikazati lepote in zanimivosti Istre. Več kot polovica vsake proge poteka ob morju, preostanek trase je speljan skozi oljčnike, vinograde, po Parenzani in skozi mestne trge. Start in cilj maratona bosta v Portorožu, medtem ko se bodo tekači na pol krajšo razdaljo odpravili iz Kopra in v cilj pritekli v Portorožu. Rekreativni desetkilometrski tek bo letos v koprskem mestnem jedru, nova ravninska trasa pa bo potekala po polotoku Seča.

Poleg pestrega spremljevalnega dogajanja bodo udeležence tekaških izzivov, njihove navijače in druge zabavali priljubljeni glasbeni gostje. Že sedaj pa si je v Kopru mogoče ogledati fotografsko razstavo o Istrskem maratonu ali se udeležiti tekaških priprav, ki jih vodijo trenerji iz prijateljskih društev.