V sklopu raziskave, ki je za štiriletno obdobje zajela 2,9 milijona rekreativnih tekačev na 784 maratonih v 39 državah po svetu, so se Slovenci uvrstili na vrh po času obeh spolov. Povprečni čas Slovenk je bil 4:10:10, Slovencev pa 3:51:05.

Na drugem mestu po skupnem povprečnem času so Ukrajinci s 3:57:55, kar je skoraj tri minute počasneje od slovenskih rekreativcev. Španci, ki že vrsto let sodijo med hitrejše rekreativne tekače na svetu, so na tretjem mestu beležili povprečni čas 3:58:57. Povprečni čas med vsemi vključenimi tekači je bil 4:26:28.

Tudi ljubljanski maraton, največja slovenska tekaška prireditev, je med vsemi teki v raziskavi, beležil izjemno hitre čase. S povprečnim časom 3:54:34 je v omenjenem štiriletnem obdobju na šestem mestu. Na prvem mestu je maraton v Eindhovnu, kjer so rekreativni tekači beležili povprečni čas 3:46:53.

Število maratoncev upada

Med šestimi največjimi maratoni na svetu (Tokio, Boston, London, Berlin, Chicago, New York) pa so najboljše čase beležili v Bostonu, ki je s 3:56:13 na 11. mestu med 182 zabeleženimi prireditvami na svetu vsako leto.

Raziskovalci so za potrebe raziskave do podatkov za rekreativne tekače prišli tako, da so izključili vse poklicne atlete ter tekače s časom, boljšim od 2:30:00 med moškimi in 2:45:00 med ženskami. Izključili so tudi podatke, ki niso vsebovali informacij o starosti, spolu in državljanstvu oziroma narodnosti tekačev, ter nekatere druge nezanesljive podatke, navaja Runnerclick.

Raziskava je zabeležila še vrsto zanimivosti, tudi to, da število tekačev na najdaljši razdalji rahlo upada v zadnjih letih (v merjenem obdobju za nekaj več kot tri odstotke).

Podoben trend je v zadnjih dveh letih beležil tudi ljubljanski maraton. Eden od razlogov po mnenju poznavalcev je demografska slika, še en pa dejstvo, da se določen delež tekačev vse bolj usmerja v manjše, manj tekmovalne in bolj z naravo povezane dogodke.

Delež maratonk raste

Število udeleženk na maratonih je padlo manj kot število moških, tako da se je delež žensk, ki so tekle maratone, rahlo povzpel, na 34,8 odstotka. Med moškimi z najhitrejšim povprečnim časom prednjači starostna skupina od 40 do 49 let, med ženskami pa so najhitrejše tekačice stare od 20 do 29 let.

Pregled po starosti kaže tudi, da skupina od 40 do 49 let predstavlja največji delež maratoncev s 30,7 odstotka, na drugem mesto z malo manj kot 30-odstotnim deležem pa so tekači stari od 30 do 39 let. Največji padec v absolutnem številu udeležencev je bil zabeležen v starostni skupini od 20 do 29 let, ki je beležila 12-odstotni padec udeležbe.