Simone Biles gimnastika (ZDA)

Bilesova se je rodila v Columbusu v Ohiu, leta 1997, kot Simone Arianne Biles. Njeno mladost je zaznamovala odvisnost staršev od alkohola in mamil. Malo Simone, njeno sestro in njena brata je vzgajal dedek s svojo drugo ženo že od leta 2000, leta 2003 pa je par otroke tudi uradno posvojil. Bilesova se je z gimnastiko ukvarjala od svojega šestega leta, pri osmih pa so jo odkrili tudi strokovnjaki. Od takrat je njena trenerka Aimee Boormann, trenutno najbolj znano ime ameriške gimnastične vede. Bilesova, ki ima po materi tudi državljanstvo Belizeja, je najodmevnejše uspehe doslej dosegla na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Zlato medaljo ekipno z ameriško reprezentanco ter zlate medalje posamezno na preskoku, v parterju in v skupnem točkovanju. Povrhu tega je na gredi osvojila še bronasto odličje. Športnica, ki jo primerjajo z legendarno Romunko Nadio Comaneci, komaj čaka na naslednjo olimpijado, vmes pa blesti na svetovnih prvenstvih, na katerih je od leta 2013 osvojila kar 14 zlatih, tri srebrne in tri bronaste medalje.

Eliud Kipchoge maraton (Kenija)

Kenijski atlet je aktualni nosilec olimpijske zlate medalje v maratonu iz Ria de Janeira, hkrati ima tudi svetovni rekord v teku na tej najdaljši tekaški razdalji. Kipchoge je v Berlinu namreč letos septembra tekel dve uri, minuto in 39 sekund. Preden se je 34-letni atlet lotil maratonov, je bil tekač na srednje dolge proge. Z olimpijskih iger leta 2008 in 2004 ima srebro in bron na 5000 metrov, s svetovnih prvenstev pa na isti razdalji zlato in srebro. Ob berlinskem maratonu je dobil tudi londonskega in čikaškega.

Daniel Cormier mešani borilni športi (ZDA)

Ameriški rokoborec je trenutno največja zvezda ameriške borilne franšize UFC (Ultimate Fighting Championship). Devetintridesetletni športnik iz Louisiane je prvak v poltežki in težki kategoriji tega vse bolj popularnega športa, ki vključuje elemente mnogih borilnih veščin. Daniel Cormier ima iz svojih bolj amaterskih časov nekaj nastopov na olimpijskih igrah, kjer mu ni uspelo osvojiti rokoborske medalje, najboljši je bil četrti. Bolje mu je šlo na različnih panameriških tekmovanjih, kjer je v kategoriji do 96 kilogramov osvajal tudi zlate rokoborske kolajne.

Ariya Jutanugarn golf (Tajska)

Triindvajsetletna tekmovalka iz Bangkoka letošnje leto zaključuje na vrhu vseh lestvic profesionalnega ženskega golfa. Osvojila je tri velike turnirje, med drugim tudi odprto prvenstvo Združenih držav. Ob vseh turnirskih zmagah in rekordih zbranih točk je treba omeniti, da je s turnirji zbrala za več kot dva milijona dolarjev nagrad. Mimogrede, Jutanugarnova, ki izhaja iz golfistične družine, je svoj prvi profesionalni turnir odigrala pri 11 letih in je s tem postala najmlajša igralka v zgodovini, ki je nastopila na takšnem turnirju.

Katie Ledecky plavanje (ZDA)

Enaindvajsetletna Kathleen Genevieve Ledecky iz Washingtona je ena najboljših plavalk na svetu. Za njo govorijo rezultati. Na olimpijskih igrah v Londonu 2012 je pri 15 letih osvojila zlato na 800 metrov. Na svetovnem prvenstvu, leto kasneje, je dobila štiri zlate medalje. Leta 2015 jih je bilo že pet, na olimpijadi v Riu de Janeiru 2016 je pobrala štiri zlate in srebro. Leta 2017 je na svetovnem prvenstvu osvojila pet zlatih in srebro. Ob tem je treba povedati, da je kar 14-krat popravila različne svetovne rekorde. Trenutno je rekorderka na 400, 800 in 1500 metrov.

Chloe Kim deskanje na snegu (ZDA)

Deskarka korejskih korenin iz Kalifornije je najbolj znana po svoji zmagi na letošnji olimpijski tekmi v Pjongčangu. Ko je tekmovala v domovini svojih staršev, je bila stara šele sedemnajst let. Zimska športnica je do takrat nastopala na igrah ekstremnih športnikov in na igrah mladih. S teh tekmovanj ima šest zlatih medalj, sicer pa tudi srebro iz leta 2014, ko je imela šele 13 let. Zvezdnico so od tistih časov postavili na škatlo Kelloggsovih kosmičev, po njeni podobi pa so ustvarili tudi eno od Barbik.

Breanna Stewart košarka (ZDA)

Čeprav tekmovanje v ameriški profesionalni košarkarski ženski ligi (WNBA) traja zgolj od maja do septembra, se je med najbolj dominantnimi športniki (na svetu) znašla košarkarica ekipe Seattle Storm, 24-letna krilna igralka Breanna Mackenzie Stewart. Pri ESPN naštevajo njeno sijajno statistiko in omenjajo osvojitev letošnjega prvenstva WNBA ter dejstvo, da je bila najkoristnejša igralka lige, mi pa dodajamo, da je z reprezentanco ZDA osvojila zlato na zadnji olimpijadi v Riu de Janeiru ter dve zlati na svetovnih prvenstvih 2014 in 2018.

Luka Modrić nogomet (Hrvaška)

Kapetan hrvaške reprezentance (1985), ki je letos osvojila drugo mesto na svetovnem prvenstvu, je skoraj po vseh izborih letos najboljši nogometaš na svetu. Verjetno tudi zato, ker je igral za moštvo madridskega Reala, ki je v lanski sezoni osvojilo naslov evropskega in svetovnega klubskega prvaka. Bivši nogometaš Dinama iz Zagreba in Tottenhama ima za Real že 182 nastopov, za Hrvaško pa je zaigral na 118 tekmah. Pri ESPN so najbolj opazili to, da je z osvojitvijo prestižne nagrade Ballon d’Or končal desetletno ero Ronalda in Messija.

Simona Halep tenis (Romunija)

Najboljša igralka sveta Simona Halep je letošnje leto začela in končala na vrhu lestvice najboljših teniških igralk. Osvojila je dva grand slama, torej dva od štirih velikih turnirjev, v začetku leta odprto prvenstvo Avstralije, potem pa še Pariz. Sedemindvajsetletna teniška igralka iz Constante je letos dobila naziv častne meščanke Bukarešte, kar pa zadeva statistiko, je 46 dvobojev dobila, le osem izgubila. Letos je udarila 108 asov, v celotni karieri pa je samo s turnirskimi igrami zaslužila 28 milijonov dolarjev.

Novak Đoković tenis (Srbija)

Strokovnjaki ESPN so opazili predvsem veliko vrnitev srbskega tenisača, po neugodnih poškodbah v letu 2017. V Beogradu rojen 31-letni Srb je blestel predvsem v drugem delu sezone, ko je osvojil dva grand slama, Wimbledon in New York. In končal sezono kot najboljši teniški igralec sveta, konec koncev je dobil 82 odstotkov vseh letošnjih dvobojev. Sicer pa ima Đoković za seboj bogato kariero, osvojil je že 14 grand slamov in s turnirskimi nagradami zaslužil konkretnih 125 milijonov dolarjev.