Slovenija je na prejšnji ekipni tekmi v Oslu, kjer so v zelo slabih razmerah izvedli le eno serijo, osvojila šesto mesto. Tokrat je nastopila ista četverica kot pred dvema tednoma, le Anže Semenič je zamenjal soimenjaka Laniška. A razplet je bil povsem drugačen, ekipna zmaga pa je lep obet pred finalom pokala konec prihodnjega tedna pod Poncami.

Ekipa s sončne strani Alp je bila po polovici uvodne serije četrta, za Poljsko, Norveško in Nemčijo. Domen Prevc je nato pristal pri 232 m, kar je bila dotlej največja daljava serije ter Sloveniji zagotovil prepričljivo vodstvo s 596,6 točke. Še najbližje so bili Poljaki (574,7). Zajc je nato pristal pri 218,5 m in na odmor pred finalom ekipo še vedno odpeljal s prepričljivim vodstvom.

Avstrijec Stefan Kraft z 233 m in Japonec Ryoyu Kobayashi z 241,4 sta svoji ekipi prav v četrti izmenjavi uvodne serije priključila vodilnim in sta prehiteli Norveško. Poljska pa je po 202 m Kamila Stocha zdrsnila na peto mesto med 10 reprezentancami in se poslovila od boja za sam vrh.

Slovenija je tako vodila po prvi seriji s 789 točkami. Druga je bila Nemčija (775,8) s 13,6 točke zaostanka, sledile so Avstrija (754,8), Japonska (752,7), Norveška (750,7) in Poljska (745,2).

Semenič je za dve desetinki povišal prednost pred drugouvrščeno Nemčijo po prvi izmenjavi finala, Peter Prevc pa je prepričljivo izgubil dvoboj z Richardom Freitagom (231,5 m) in Nemčija je po polovici druge serije znižala zaostanek le na 3,8 točke.

Domen Prevc, v poskusni seriji je z 245,5 m postavil osebni rekord, je v drugi skočil deset metrov manj, a je Karl Geiger z 216 m skočil še veliko manj od tretjega Slovenca po vrsti in Nemčija je imela pred zadnjo serijo 32,9 točke zaostanka. Zajc bi moral skočiti zelo slabo, da bi prišlo do preobrata. Kraft je tik pred zaključkom poletel 239,5 m, v zadnjih dveh poletih pa je Markus Eisenbichler pristal pri 223,5 m, Zajc pa je potrdil deseto slovensko ekipno slavje v pokalu z 219,5 metra.

Vseh prejšnjih devet ekipnih zmag je Slovenija dosegla pod vodstvom trenerja Gorana Janusa, današnja je prva ekipna za Gorazda Bertonclja. Pri vseh desetih uspehih je bil v ekipi Peter Prevc, prvič pa v postavi ni bilo Jurija Tepeša.

V nedeljo bo v Vikersundu še posamična tekma, Slovenijo bo zastopala le četverica iz ekipne preizkušnje, to pa bo tudi zadnja preizkušnja pred finalom sezone konec prihodnjega tedna v Planici.