Letalnica v Vikersundu je zadnja postaja tretje norveške turneje v smučarskih skokih. 66 skakalcev je danes na največji letalnici na svetu v zelo zahtevnih razmerah s sneženjem in malo pomoči vzgonskega vetra opravilo s kvalifikacijami za nedeljsko tekmo posameznikov, na katero so se uvrstili štirje Slovenci. Devetnajstletni Timi Zajc je s četrtim mestom (219,5 metra) potrdil dobro formo, ki jo je nakazal že s petima dosežkoma v serijah za trening (220,5 m in 227,5 m). »Letalnica v Vikersundu je veliko bolj zahtevna kot tista v Oberstdorfu. Prvi dan sem naredil tri dobre polete in upam, da mi jih bo uspelo ponoviti v soboto in nedeljo. Če bom popravil osebni rekord 233,5 metra, bom na smuči napisal novo številko,« je povedal Timi Zajc.

Domen Prevc je v kvalifikacijah s 15. mestom (206 m) iztržil precej manj, kot je kazalo po dolgih poletih v serijah za trening, v katerih je imel obakrat drugi dosežek. V prvi je s poletom 228,5 metra zaostal le za Norvežanom Johanssonom (233 m), v drugi pa s poletom 233,5 metra za Avstrijcem Kraftom (238 m). »V kvalifikacijah bi moral narediti boljši skok, a realizacija ni bila takšna, kot je potrebna za letalnico. Ni časa za tarnanje. Treba je vse skupaj prespati, da bom šel s svežo glavo in čistimi mislimi v tekmo,« je povedal Domen Prevc. Brat Peter je s 17. mestom potrdil, da je v stabilni formi. Njegova želja je preboj med najboljših 30 v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki bodo imeli pravico nastopa na zadnji tekmi sezone prihodnjo nedeljo v Planici. Za 30. mestom, na katerem je trenutno Semenič, ki se je tudi uvrstil na tekmo, zaostaja 25 točk. Lanišek in Damjan se nista uvrstila med najboljših 40, kolikor jih ima pravico nastopa na tekmah na letalnicah. »Zajc je zelo dobro opravil svojo nalogo v kvalifikacijah, brata Prevc in Semenič solidno, a imajo še precej rezerv. Damjan in Lanišek sta naredila preveč napak na odskočni mizi in pri preletu,« je povedal slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Na današnji ekipni tekmi bodo Slovenci nastopili v naslednjem vrstnem redu: Semenič, Peter in Domen Prevc ter Zajc.

V kvalifikacijah je zmagal Japonec Rjoju Kobajaši pred Avstrijcem Stefanom Kraftom in Nemcem Markusom Eisenbichlerjem. Kobajaši je zaostanek v skupnem seštevku turneje za vodilnim Kraftom zmanjšal na 6,6 točke, tretji Johansson zaostaja že 38,3 točke. Gledalci danes niso uživali v dolgih poletih na letalnici, ki je lastnica svetovnega rekorda 253,5 metra. V 198 skokih so videli zgolj šest poletov čez 230 metrov. Najdlje je poletel svetovni rekorder Kraft – 239 metrov.