Medtem ko se bo norveška turneja v smučarskih skokih z današnjo tekmo v Trondheimu prevesila v drugo polovico, v Planici potekajo še zadnje priprave na finale svetovnega pokala od četrtka do nedelje prihodnji teden. Letošnji slovenski športni praznik, v katerega izvedbo je vpetih skoraj tisoč ljudi, bo še posebno slavnosten. Obeležili bodo 50-letnico letalnice bratov Gorišek, tekmovanje bo generalka za svetovno prvenstvo v poletih prihodnje leto in tudi prvi korak k iskanju najboljših rešitev za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023 v Planici.

Predskakalcu 100 evrov žepnine

Vodja tekmovanja Jelko Gros načrtuje, da bo skakalnica pripravljena do torka zvečer, preizkus pa je previden v sredo ob 10.30. Prvi bo skočil Rok Tarman, član reprezentance B, ki je bil v prvem delu letošnje sezone poškodovan. Na preizkusu letalnice bo kar 30 slovenskih predskakalcev, za štiri tekmovalne dni jih bodo izbrali najboljših 16. Plačilo predskakalca je 100 evrov na dan. Posebnost je tudi Planica sedem, to je seštevek vseh sedmih skokov v konkurenci – kvalifikacije in tri tekme. Zmagovalec bo prejel posebno denarno nagrado 20.000 švicarskih frankov.

Letos so se prireditelji znašli pred novim izzivom. Ker je bilo letos v Planici rekordno število dni s toplotno inverzijo, s stroji niso mogli izdelovati snega na vrhu doskočišča, medtem ko ga imajo v izteku preveč in ga morajo odstranjevati. »Imamo 8000 kubičnih metrov snega, kar je sicer manj kot minula leta. Za tekmo ga potrebujemo 4000 kubikov, 1500 kubikov ga je na napačnem mestu. Zdaj ga s tovornjaki vozimo na vrh doskočišča, kar pomeni, da ga s pomočjo strojev trikrat prestavimo in razgrnemo do oznake 140 metrov. A brez lopate ne gre in z njo bo v ponedeljek, tako kot vsa minula leta, na hrbtišču garalo 80 ljudi,« je povedal vodja tekmovanja Jelko Gros.

Proračun 2,2 milijona evrov

Ob skakalnici bo nova konstrukcija za mrežo, ki je zaščita pred vetrom. »Imeli smo težave s projektantom in izvajalcem prejšnje zaščite pred vetrom. Proti njemu smo podali ovadbo, ker ni upošteval vseh sil v skladu s standardi, in odstopili od pogodbe. Postavili smo nove stebre, ki so skoraj desetkrat močnejši od dosedanjih. Ko gledam nazaj, smo imeli veliko srečo, da se ni kaj podrlo,« je pojasnil Gros. Vremenska napoved za prihodnji teden je ugodna brez padavin, ne vedo pa, kako bo z vetrom.

Proračun prireditve je 2,2 milijona evrov, ki ga bodo dosegli, če bo vse štiri dni toliko gledalcev kot lani – 60.000. Pričakujejo, da bodo v zadnjem tednu prodali vsaj še 6000 vstopnic. »Napetost se stopnjuje. Vsi komaj čakamo najbolj donosen in najlepši konec tedna v občini,« je poudaril župan občine Kranjska Gora Janez Hrovat in posebej izpostavil, da se je število prenočitvenih zmogljivosti v zadnjih dveh letih povečalo s 5300 na 7000 ležišč. Obisk Planice je odvisen tudi od dosežkov slovenskih skakalcev v sezoni. »V slovenski reprezentanci v letošnji sezoni ni bilo velikega napredka glede rezultatov, ekipe pa dihajo malo drugače kot pred letom dni. Ne moremo govoriti o katastrofalni ali slabi sezoni, ampak o povprečni. Od srednje generacije je ostal le še Peter Prevc, vsi ostali so mladi z malo tekmovalni izkušnjami, zato je težko pričakovati, da se bo čez noč rodilo pet šampionov,« meni Gros, ki je tudi vodja strokovnega sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS.

Domen Prevc poskrbel za šok v slovenski ekipi

Potem ko je Timi Zajc izpadel že po prvi seriji v Lillehammerju, je bil včeraj v kvalifikacijah za današnjo tekmo v Trondheimu odličen četrti, kar pomeni, da je hitro prebolel razočaranje. »V kvalifikacijah vedno skočim dobro, ker ni takšnega pritiska kot na tekmi, kjer delam preveč napak. Cilj na tekmi je prva deseterica,« je povedal Timi Zajc.

Za pravi šok v slovenski ekipi je z izpadom poskrbel Domen Prevc (54. mesto), potem ko je bil na prvih dveh tekmah šesti in sedmi. Izpad najmlajšega izmed bratov Prevc je še toliko večje presenečenje, potem ko je bil v serijah za trening najboljši Slovenec z drugim (138 m) in enajstim dosežkom (125 m). Jernej Damjan, ki je po polovici turneje zamenjal Žigo Jelarja, je bil 16. Na tekmo sta se uvrstila še Peter Prevc (30.) in Anže Lanišek (32.). »Zajc je naredil odličen skok, Damjan pa solidnega. Lanišek ima še veliko rezerv. Peter bo moral popraviti počep. Domen je bil zelo prezgoden na mizi, zato ni prišlo do odskoka, in ostalo mu je le še reševanje položaja,« je povedal glavni trener Gorazd Bertoncelj.

V kvalifikacijah je bil razred zase Avstrijec Stefan Kraft, ki je po osmih od 15 skokov prevzel vodstvo v skupnem seštevku turneje s prednostjo 5,3 točke pred Norvežanom Robertom Johanssonom, ki je bil osmi. Današnja tekma moških se bo začela ob 17. uri, ženske bodo s preizkušnjo ob 14. uri sklenile svojo turnejo.