Terrant je odraščal v manjšem mestu Grafton na severu avstralske zvezne države Novi Južni Wales v delavski družini z nizkimi prihodki, piše v njegovi biografiji v manifestu, ki ga je objavil pred napadom. Po poročanju lokalnih medijev mu je leta 2010 oče umrl za rakom, mati in sestra pa po besedah njegove nekdanje delodajalke Tracey Gray verjetno še vedno živita v Graftonu, ki šteje okoli 18.000 prebivalcev.

Kmalu po maturi se je izučil za osebnega trenerja, tako da se je leta 2009 zaposlil v enem od lokalnih fitnesov. Lastnica tega fitnesa Grayeva ga je opisala kot delavnega človeka, a se ji zdi, da so ga potovanja v Evropo in Azijo spremenila. 28-letnik Avstralec je obiskal Pakistan in Severno Korejo, še navaja AFP.

Leta 2011 je pustil službo v fitnesu in začel potovati. Kot je zapisal v manifestu, si je potovanja financiral z investiranjem v kriptovalute. Med drugim je aprila in maja 2017 potoval po Franciji in drugih zahodnoevropskih državah, kjer je tudi začel razmišljati o napadu. V 74-stranskem besedilu, ki ga je objavil na Facebooku, je dejal, da je bil šokiran nad »invazijo« priseljencev na francoska mesta.

Bolgarske oblasti so sicer v petek sporočile, da je bil Tarrant novembra lani tudi v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Leta 2016 in v začetku leta 2017 pa je bil po podatkih bolgarskih obveščevalcev v Srbiji, Črni gori, BiH in na Hrvaškem. Njegove obiske v Turčiji pa preiskuje tudi Ankara.

Avstralski državljan je osumljen, da je v novozelandskem mestu Christchurch izvedel strelski pohod v dveh mošejah, pri čemer je ubil 49 muslimanskih vernikov. Napad tega skrajnega desničarja in suprematista je bil rasno motiviran.