Med junaki, ki so ustavili grozljivo morijo na Novi Zelandiji, izpostavljajo Abdula Aziza, begunca iz Afganistana, ki je pred četrt stoletja prišel v Avstralijo, zdaj pa s štirimi sinovi že nekaj let biva v Christchurchu na Novi Zelandiji. Množičnemu morilcu Brentonu Tarrantu, ki bo po sobotnem kratkem soočenju s sodnikom zaslišan v začetku aprila, se je najprej postavil po robu zgolj s strojem za branje kreditnih kartic in mu preprečil vstop v še drugo mošejo. Uspelo mu je tudi pograbiti izpraznjeno morilčevo puško in z njo razbiti okno avtomobila, v katerega se je Tarrant umikal po novo orožje, da bi zatem s kraja zločina zbežal z avtom. Nato se je ujel v policijsko zaporo, kjer so ga aretirali. Ves pregon je po navedbah policije trajal 36 minut od prvega obvestila o napadu, sedem minut pa je Tarrant potreboval, da se je po streljanju v prvi mošeji na obrobju botaničnega vrta v Christchurchu in umoru 42 odraslih in otrok pripeljal do druge v četrti Linwood, kjer je pred Azizovim posredovanjem ubil še sedem ljudi.

Družbena omrežja zatajila

Sedemnajst minut posnetka njegovega krvavega pohoda, ki ga je po facebooku prenašal v živo, je pozneje kljub prizadevanjem upravljalcev spletnih družbenih omrežij še naprej krožilo po youtubu in twitterju. Ogorčena novozelandska premierka Jacinda Ardern je od njih zahtevala dodatna pojasnila, zakaj niso dosledno spoštovali zahteve o odstranitvi nasilnih vsebin, saj se je kljub zagotovitvi, da je posnetek odstranjen in onemogočen, znova pojavljal. Novozelandske oblasti so medtem objavile seznam žrtev in z njega je razvidno, da so imele te od tri do 77 let.

Medtem so za medije spregovorili nekateri morilčevi bližnji sorodniki. Tarrantova sestra in mati sta v Avstraliji pod policijsko zaščito, njegova babica Marie Fitzgerald pa je med drugim dejala, da so »osupli in ne vedo, kaj naj si mislijo«. Menila je tudi, da se je spremenil med potovanji po Evropi, čeprav se jim je zdelo, da je bil ob lanski vrnitvi domov takšen kot običajno. Sam je v manifestu, ki ga je tik pred napadom po spletu razposlal na več naslovov, objavil, da je bil med svojim potovanjem po Franciji šokiran nad invazijo priseljencev v tamkajšnja mesta, iz več vzhodnoevropskih držav, med njimi Bolgarije, Srbije, Romunije, Madžarske in tudi sosednje Hrvaške, pa so poročali, da je bil pri njih kot turist. Tako kot v Avstraliji in na Novi Zelandiji naj ne bi imel nikjer zabeležk o kriminalni preteklosti.

Tarrant do orožja po legalni poti

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je na sobotni tiskovni konferenci povedala, da je bil osumljeni morilec Brenton Harrison Tarrant zakoniti lastnik orožja, s katerim je pobijal, in napovedala za zdaj še nedoločene spremembe nacionalne orožarske zakonodaje. Na Novi Zelandiji je okoli 1,5 milijona kosov orožja ali približno kos na tri prebivalce. Dovoljenje za orožje lahko tam dobi oseba, ki je stara 16 let ali več. Sosednja Avstralija je po množičnih strelskih pokolih v 90. letih prejšnjega stoletja, predvsem po pokolu v Port Arthurju na Tasmaniji, ko je umrlo 35 ljudi, prepovedala polavtomatske puške. Odločno ukrepanje se zdaj kljub dolgoletni orožarski tradiciji in kulturi obeta tudi na Novi Zelandiji. V tem se državi razlikujeta od ZDA, kjer politični voditelji po množičnih strelskih pokolih žrtvam izrečejo sožalje in molitve, ukrepov za omejitev nošnje orožja pa ni.