»Zaenkrat še nismo prepovedali demonstracij«, ki so napovedane za soboto, je za francosko televizijo CNews, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, dejal tiskovni predstavnik Benjamin Griveaux. Ob tem je protestnike pozval, naj bodo razumni, saj jim je francoski predsednik Emmanuel Macron v začetku tedna ponudil vrsto koncesij, med drugim povišanje minimalne plače in odpravo obdavčitve najnižjih pokojnin.

»Naše varnostne sile so bile v zadnjih nekaj tednih obširno nameščene,« je še dejal Griveaux in vztrajal, da ni v domeni vladi, da reče, ali bi morali gibanje rumenih jopičev sedaj preklicati ali ne.

V luči napada v Strasbourgu je še dejal, da bi »bilo za vsakogar najbolje, če bi se v soboto mirno ukvarjal s svojimi posli, pred družinskimi slavji ob koncu novega leta, namesto da se odpravi na proteste, zaradi česar bodo varnostne sile ponovno morale biti na delu«.

Sobotne proteste spremljalo 90 tisoč policistov

Protesti rumenih jopičev so se v Franciji začeli 17. novembra, vzpodbudilo pa jih je napovedano zvišanje trošarin na gorivo ob začetku prihodnjega leta. Protesti so se kmalu razvili v upor proti vedno slabšim življenjskim razmeram in nasprotovanje francoskemu predsedniku. Vse od 17. novembra je bila Francija ob sobotah priča množičnim protestom, ki so se vedno izrodili v izgrede med policijo in protestniki.

Samo minulo soboto je proteste po vsej Franciji spremljalo skoraj 90.000 policistov, od tega 8000 v Parizu, kjer je policija tudi uporabila oklepna vozila, trgovine, muzeji in znamenitosti pa so ostali zaprti.

Tožilstvo je danes sporočilo, da je na jugu Francije nek voznik tovornjaka zadel enega od pripadnikov rumenih jopičev. Nesreča se je zgodila ponoči v mestu Avignon na krožišču blizu avtoceste. Žrtev je bila stara 23-let, voznika tovornjaka, poljskega državljana, so priprli.