Pri Krki in Olimpiji so v zadnjih tednih na vso moč tuhtali in preračunavali različne možnosti in razplete, po katerih bi obstali v ligi ABA. Pred zadnjim, 22. krogom to ni več potrebno. Novomeščani in Ljubljančani bodo na medsebojnem obračunu odločali o tem, kdo bo najmanj za leto dni izpadel v 2. ligo ABA. Če bo uspešna Olimpija, se bo izognila tudi predzadnjemu mestu, saj ima boljšo medsebojno razliko tako z Zadrom kot Igokeo, ki se bosta pomerila med seboj in imata po zmago več od obeh slovenskih predstavnikov. Krka ima boljšo medsebojno razliko le z Zadrom. Če bodo torej v zadnjem krogu ob zmagi dolenjskega moštva do uspeha prišli še Dalmatinci, čakajo trenerja Simona Petrova in njegove igralce dodatne kvalifikacije s poražencem finalne serije v 2. ligi ABA.

Krka v psihološki prednosti

Če kaj, so si pri Krki želeli, da bi v zadnjem krogu rednega dela lige ABA sami odločali o svoji usodi. To je trener Simon Petrov večkrat poudaril. Prepričan je namreč, da lahko Olimpijo pred domačimi navijači spravijo na kolena in se ji oddolžijo za dogodek izpred dveh sezon, ko so Ljubljančani s porazom v zadnjem krogu v Zadru nosili delček odgovornosti za to, da so Novomeščani, ki so svoj del naloge z uspehom proti Ciboni opravili, izpadli. V klubu so se lotili velike akcije in želijo na vsak način napolniti dvorano Leona Štuklja, saj se dobro zavedajo, da bodo tako njihove možnosti za zmago večje. Na prvi tekmi v dvorani Tivoli je bila sicer uspešnejša Olimpija, ki je slavila uspeh z minimalno razliko 70:69. »Želeli smo si, da na koncu sami odločamo o svoji usodi. Menim, da smo pred tekmo z Olimpijo v psihološki prednosti, a se hkrati zavedamo, da nas čaka težka preizkušnja. Nanjo bomo pripravljeni,« sporoča Simon Petrov, ki se globoko v sebi zaveda, da bi si Krka z nekoliko več zbranosti obstanek lahko zagotovila že pred časom, če ne bi pred domačimi navijači izredno nespretno klonila proti Zadru, Igokei in FMP.

Zdovc pogreša komunikacijo v obrambi

Podobne občutke imajo lahko tudi vodilni pri Olimpiji, ki jim je jasno, da so bili tesni porazi proti Ciboni doma in Zadru ter FMP v gosteh tisti, ki so jih pripeljali v trenutno situacijo. Seveda v kombinaciji s številnimi kadrovskimi in vodstvenimi zablodami. Jure Zdovc je po prihodu na klop Ljubljančanov Krko v Novem mestu že premagal, in sicer pred dvema tednoma in pol v prvem krogu lige za prvaka. Tokrat bo naloga precej težja. Konjičan ni imel dovolj časa, da bi večino svojih zamisli prenesel na igralce, ob tem pa je tudi v polnem obsegu dojel, s kako kakovostno omejim kadrom ima opravka. Olimpija je generalko sicer uspešno opravila, ko je v četrtek v 3. krogu lige za prvaka odpravila Helios, enako Krka, ki je v sredo porazila Hopse.

»Tekma s Heliosom je znova pokazala naše slabosti. Predvsem imam v mislih branje igre, komunikacijo v obrambi in slabe odločitve v napadu, kar ni nič novega. Podobna predstava niti približno ne bo dovolj za zmago v Novem mestu,« skrbi Jureta Zdovca, ki upa, da bodo imeli njegovi igralci dober strelski dan, saj so predvsem v napadu od njegovega prihoda precej padli.

Liga ABA, 22., zadnji krog: Cedevita – Mornar 94:80, danes ob 17. uri: FMP – Partizan, ob 19. uri: C. zvezda – Mega B., nedelja ob 17. uri: Igokea – Zadar, ob 19. uri: Budućnost – Cibona, ob 21. uri: Krka – Olimpija.