Potem ko so si Crvena zvezda, Budućnost, Cedevita in Partizan že zagotovili mesta v polfinalu, bo liga ABA v zadnjih dveh krogih postregla z dramo v boju za obstanek. Na dnu lestvice trenutno najslabše kaže slovenskima predstavnikoma Krki in Olimpiji, nikakor pa niso varni niti Zadar, Igokea ter Mornar, ki imajo po zmago več. V predzadnjem, 21. krogu bo Krka danes gostovala pri Ciboni, medtem ko bo Olimpija jutri gostila Cedevito.

Takšnih in drugačnih teorij v boju za obstanek je pred zadnjima dvema krogoma veliko. Ena od teh bi lahko celo privedla do tega, da bi se slovenska kluba izognila tako zadnjemu mestu, ki pelje v 2. ligo ABA, kot predzadnjemu, ki prinaša dodatne kvalifikacije z drugim iz drugega kakovostnega jadranskega tekmovanja. V ta namen bi morali Krka in Olimpija v predzadnjem krogu zmagati, Zadar, Igokea in Mornar pa kloniti. V zadnjem krogu bi Novomeščani morali ugnati Ljubljančane, Mornar znova izgubiti, Igokea in Zadar pa igrata med seboj. A precej bolj realen je scenarij, po katerem bi se zadnjega ali predzadnjega mesta rešil le eden od slovenskih predstavnikov, kot tudi tisti najbolj črn, po katerem bi zasedla zadnji dve mesti. V primeru krogov ekip z enakim številom zmag in porazov ni zanemarljivo dejstvo, da ima Olimpija proti Zadru, Igokei in Mornarju po zmago in poraz, a z vsakim boljšo koš razliko, Krka pa je na drugi strani z Igokeo obakrat klonila in zmagala in izgubila z Zadrom in Mornarjem, a ima boljšo koš razliko le s hrvaškim predstavnikom.

V 21. krogu ima lažjo nalogo nedvomno Krka, ki se je med »žive« vrnila prejšnji konec tedna, ko je presenetljivo porazila Cedevito. Novomeščane čaka gostovanje pri Ciboni, ki bi lahko le še po norem scenariju padla na predzadnje mesto. »Zmaga v zadnjem krogu proti Olimpiji bi nas rešila neposrednega izpada iz lige, zmaga proti Ciboni pa bi lahko pomenila celo, da bi se izognili dodatnim kvalifikacijam za obstanek. Zato nameravamo dobiti obe tekmi. Na zadnji proti Cedeviti smo prikazali verjetno najboljšo predstavo sezone in če prikažemo v Zagrebu vsaj nekaj podobnega, si lahko obetamo uspeh,« samozavestno napoveduje trener Krke Simon Petrov.

Tudi pri Olimpiji nikakor ne bodo vrgli puške v koruzo, četudi jih je ponedeljkov poraz za vsega točko proti FMP precej potolkel. Ljubljančani so v lanski sezoni prav v Tivoliju porazili Cedevito, ki jo je takrat vodil še Zdovc, to pot pa si želijo enakega razpleta. »Zagrebška ekipa igra večino tekem po navdihu. V svojih vrstah ima kar nekaj igralcev, ki so odlični v napadu in radi igrajo hitro košarko, na račun tega pa nekoliko trpi obramba. Čaka nas zahtevna tekma, na kateri bo zelo težko slaviti zmago, zagotovo pa bo naša primarna naloga, da ustavimo njihove glavne strelce. Enostavno moramo narediti vse, da pridemo do uspeha, ki bi nas popeljal korak bližje obstanku v tekmovanju,« pravi Jure Zdovc.

Liga ABA, 21., predzadnji krog, danes ob 17. uri: Zadar – Crvena zvezda, ob 19. uri: Partizan – Igokea, ob 21. uri: Cibona – Krka, jutri ob 17. uri: Olimpija – Cedevita, ob 19. uri: Mornar – FMP, ponedeljek ob 18. uri: Mega B. – Budućnost.