Velika zgodovinska mesta so še posebej razprodana. Obiski Barcelone, Pariza, Benetk in Dunaja, obiski plaž na morju ali pozimi smučišč so postali prava kalvarija, zato je dobro vedeti, kdaj in kam oditi. Ena možnost so domači kraji, po katerih je manjše, včasih celo neznatno povpraševanje, druga možnost so kraji, ki smo jih danes uvrstili na lestvico. Potovali smo po sledeh bloga traveltriangle.com, kjer so našli 50 najbolj čudnih (ja, čudnih so zapisali) destinacij po vsem svetu. Izbrali smo zgolj evropske kraje, ki so seveda zaradi stroškov prevoza bistveno cenejši kot lepote Bolivije, Indije ali Brazilije.

Rakotzbrücke, Nemčija

Rododendronov park Kromlau v občini Gablenz velja za enega najlepših parkov na Saškem. Meri kakšnih 200 hektarjev, na izredno lepih vrtovih različnih rastlin je seveda najbolje poskrbljeno za rododendrone in azaleje, ki jim je park namenjen. Ob cvetju v parku, ki ga je leta 1842 kupil in začel urejati Friedrich Herrmann Rötschke, je najpomembnejši kamniti most Rakotzbrücke, ki so ga zgradili v 19. stoletju. Slovi po konstrukciji, ki omogoča, da se most in njegov odsev v vodi združita v popoln krog, ne glede na to, od kje obiskovalec most vidi. Morda so ga tudi zaradi te optične prevare poimenovali Hudičev most. Naj na tem mestu opozorimo, da je treba za obisk Rododendronovega parka Kromlau avto pustiti zunaj. In še, če boste potovali v tiste kraje: do parka je kakšnih 800 kilometrov, potem pa do meje s Poljsko le kakšnih pet do šest kilometrov. Jasno, v parku imajo grad, gostilno, trgovino in vsakoletne festivalske prireditve.

Grüner See, Avstrija

Ko je Ashton Kutcher, hollywoodski lepotec in igralec, leta 2014 na svoji strani na Facebooku povzel članek, razdelil fotografije Zelenega jezera in dobil 80.000 všečkov, so turisti napadli. Zamikali sta jih zelo čista voda in lokacija, ki je bila leta 2014 razglašena za najlepše skrito mesto v Avstriji. Januarja leta 2016 so zaradi navala športnikov na jezeru prepovedali potapljanje, plavanje in čolnarjenje. Menda najlepše jezero v Avstriji je globoko največ 10 metrov, dolgo je 550 metrov, široko 320 metrov in 140 kilometrov vstran od naše meje.

Tunel Kokhannya, Ukrajina

Predor ljubezni je tri kilometre dolga železniška proga nedaleč od kraja Klevan, kakšnih 350 kilometrov zahodno od Kijeva, ki jo obkroža obok mnogih dreves in grmovja. Še posebej spomladi je pravljični predor postal točka za sprehode zaljubljenih parov, saj ima zeleni lok, ki ga ustvari narava, prav posebno svetlobo, ki komaj pronica skozi gosto listje. Kaj pa vlaki? Trikrat na dan gredo prav počasi skozi predor, prevažajo pa v glavnem les. Jasno, če ne bi bilo vlakov, bi se Tunel Kokhannya dokončno zarasel.

Il Cristo degli Abissi, Italija

Kristus iz brezna je kakšnih 250 centimetrov visok kip Jezusa Kristusa, ki so ga leta 1954 postavili 15 metrov globoko v zalivu San Fruttuosso, med krajema Camogli in Portofino. Kipar Guido Galetti je Kristusa oblikoval iz gline, a so kasneje v morje raje postavili repliko iz veliko bolj vzdržljivega brona. V naslednjih letih so nekaj replik postavili tudi drugod po svetu, tudi na Floridi, naših krajem pa je najbližji bronasti Kristus v jezeru Palù v Val Malencu, kakšnih deset ur iz Ljubljane v Lombardiji na meji s Švico.

Silfra, Islandija

Silfra je velika razpoka v islandskem narodnem parku Tingvellir. Nastala je med dvema tektonskima ploščama, severnoameriško in evrazijsko. Destinacija je še posebej priljubljena med potapljači, morje je v tistih krajih res mrzlo (2 do 4 stopinje), po drugi strani pa je voda tako čista, da je mogoče videti do globine 70 do 80 metrov. Silfra velja za eno najpriljubljenejših potapljaških krajev na svetu, razdeljena pa je na tri glavne lokacije potapljanja: dvorano, katedralo in laguno. Najbolj spektakularen je 100-metrski skalni odsek katedrala.

Sotočje Rone in Arve, Švica

Enega najbolj zanimivih pojavov na evropskih vodah je mogoče spremljati v Švici, v Ženevi, kjer se združita reki Arve in Rona in pot nadaljujeta proti Franciji. Na fotografijah je navadno na levi strani temno zelena Rona, ki prihaja iz ledeniškega Ženevskega jezera, na desni strani pa je zaradi mulja siva reka Arve, ki prihaja iz številnih ledenikov doline Chamonix, tudi iz Mer de Glace. Izrazit, presenetljiv kontrast, ki ga je treba videti na mestu samem – Ženeva je od centralne Slovenije oddaljena kakšnih 800 kilometrov.

Krzywy Las, Poljska

Ukrivljeni gozd je ime za čudne oblike borovcev v gozdu blizu mesta Gryfino. Pravijo, da še nihče ni razvozlal, zakaj so drevesa tako čudnih, skoraj strašljivih oblik. Nasad s približno sto borovci je bil posajen okoli leta 1930, ko je bila njegova lokacija še v Nemčiji. Vsi borovci se nad tlemi zvijejo proti severu, potem pa gredo nazaj v navpični položaj. Na splošno velja, da je bilo pri krivljenju uporabljeno človeško orodje ali tehnika, vendar nista znana ne metoda ne motiv. Oddaljenost: 11 ur iz Maribora.

Fingal’s Cave, Škotska

Presenetljivo geometrijsko pravilnih oblik so kamniti stolpi, ki oblikujejo sicer morsko jamo Fingal (odkrili so jo leta 1772, dolga je 85 in široka 23 metrov) na otoku Staffa (dolžina 1,2 km, širina 400 m) v Notranjih Hebridih na severozahodni obali Škotske. Kockaste in kvadraste oblike v jami, ki naj bi nastale iz lave v času paleocena, so nekaj posebnega, nekaj posebnega pa je tudi izjemna akustika jame. Vhod v jamo je ogromen, napolnjen pa je z morsko vodo. Vstop v jamo je dovoljen, plačati pa je kakopak treba za čoln.

Pamukkale, Turčija

Bombažni grad, če prevedemo iz turškega jezika, je edinstven kompleks mineralnih izvirov na jugozahodu Turčije. Skupina majhnih bazenov, ki jih je z leti ustvaril kalcijev karbonat, ima ves čas toplo vodo, ki se napaja iz 17 podzemnih izvirov. Območje okoli reke Menderes je dolgo 2 kilometra, široko 600 metrov in visoko okoli 160 metrov. Toplice Pamukkale so od leta 1988 pod Unescovo zaščito, skupaj s starogrškim mestom na istem kraju Hierapolis, kjer so dve stoletji pred našim štetjem odprli zdravilišče, katerega ostanki so vidni še danes.

Manpupuner, Rusija

Sedem močnih moških Rusije ali Mala gora idolov so ogromni kamniti stebri, monoliti, ki jih je skozi stoletja ustvarila narava. Najvišja med sedmimi skalami na planoti ima kakšnih 42, nižje imajo kakšnih 30 metrov. Velikani so postavljeni v avtonomni republiki Komi, dostop pa ni ravno enostaven (med drugim ponujajo helikopterske polete), čeprav je obisk te še neokrnjene dežele nujen. Če drugega ne, imajo ob omenjenih velikanih še največji evropski pragozd, ki je prav tako na seznamu Unescove dediščine, in tudi največji naravni park v Evropi.