V Krajnski Gori so imeli tudi nekaj odpovedanih tekmovanj, marca leta 1981 tekmovanja recimo ni bilo, ker je bilo na progi visokih 24 stopinj Celzija. Devetnajst tekmovalcev je zmagalo v več kot eni tekmi, največkrat Ted Ligety in Marcel Hirscher, vsak po šestkrat. Več možnosti, da to število poveča, ima jasno Avstrijec Hirscher, ki je že lani popravil rekorden rezultat petih zmag Alberta Tombe, favorit pa je tudi ta vikend. Bojan Križaj in Beni Raich sta zmagala po štirikrat, a je treba priznati, da je bila ena od zmag Bojana Križaja sicer res za Pokal Vitranc, a se je štela zgolj za evropski pokal (14. 12. 1979). V našem prispevku bomo omenili najzanimivejše zmagovalce, med katerimi so tudi trije slovenski oziroma, če hočete, dva jugoslovanska in en slovenski smučar. Dne 19. 12. 1986, tudi to je zgodovinski dogodek, sta prvo in drugo mesto dosegla Bojan Križaj in Rok Petrovič, Ingemar Stenmark je bil tretji.

Josef Stiegler, Avstrija

Popularen Pepi, doma iz Lienza v Avstriji, je prvič zmagal na tekmi v Kranjski Gori 4. marca 1961. Takrat seveda še ni bilo svetovnega pokala, veleslalomska tekma je potekala v okviru FIS 1 A, do cilja je prispelo 35 tekmovalcev. Tudi nekaj naših, najboljši je bil Peter Lakota na 13. mestu, Tone Vogrinec, recimo, je bil na 32. mestu. Stiegler je za progo, vozili so le eno vožnjo, porabil 2,17 minute, Lakota je zamudil 11 sekund, Vogrinec pa 33 sekund. Naslednji dan, 5. marca, je bil na sporedu še slalom, na katerem je zmagal Avstrijec Ernst Falch, Stiegler je bil drugi. Pepi Stiegler je bil tiste čase tudi sicer izvrsten smučar, leta 1937 rojen športni as je na zimskih olimpijskih igrah v Innsbrucku leta 1964 osvojil zlato medaljo v slalomu in bron v veleslalomu. Že štiri leta prej je bil na olimpijadi v Squaw Valleyju srebrn v veleslalomu. Jasno, omenjene medalje so takrat veljale tudi za svetovno prvenstvo. Stiegler je v Kranjski Gori tekmoval tudi na drugem Pokalu Vitranc leta 1963, zmagal je v slalomu in bil četrti v veleslalomu.

Marcel Hirscher, Avstrija

Kot smo že omenili, je trenutno najboljši avstrijski smučar tudi najuspešnejši tekmovalec Pokala Vitranc. Zmagal je v štirih veleslalomih in dveh slalomih. Nazadnje, lansko leto, je tridesetletni športnik iz Halleina na Solnograškem zmagal tako v slalomu kot tudi v veleslalomu. Hirscher, ki ima v svojih vitrinah ob serijskih zmagah v svetovnem pokalu dve zlati olimpijski medalji in sedem zlatih medalj s svetovnih prvenstev, je v Kranjski Gori prvič zmagal v slalomu 30. januarja 2010, istega leta je v nadomestnem veleslalomu osvojil drugo mesto za Tedom Ligetyjem.

Ted Ligety, ZDA

Ameriški specialist za veleslalom je na Pokalu Vitranc zmagal v šestih veleslalomih. Najboljši je bil v letih 2008 in 2009 ter na nadomestnih tekmah v letih 2010, 2012, 2013 in 2014. Take serije v eni disciplini nima v Kranjski Gori noben tekmovalec. Zdaj 34-letni Ligety je na Gorenjskem osvojil tudi tri tretja mesta, enega celo v slalomu, decembra 2005. Ted Ligety ima kar 24 zmag v veleslalomih za svetovni pokal, hkrati se lahko pohvali z dvema zlatima olimpijskima kolajnama (veleslalom in kombinacija) ter petimi zlatimi s svetovnih prvenstev.

Bojan Križaj, Jugoslavija

Nobenega dvoma ni, da je tržiški šampion najboljši slovenski tekmovalec na podkorenski strmini. Uradne listine pišejo, da je zmagal na treh slalomskih in eni veleslalomski tekmi. Kar ga uvršča na peto mesto najuspešnejših smučarjev za Pokal Vitranc (ima še dve tretji mesti v veleslalomu). Lepotni napaki leta 1977, ko je osvojil tretje mesto v veleslalomu, in leta 1979, ko je zmagal v slalomu, sta bili tekmi za točke FIS, ne pa za svetovni pokal. Kakorkoli, decembra 1986 je Jugoslavija v Kranjski Gori slavila dvojno zmago v slalomu (Križaj, Petrovič).

Alberto Tomba, Italija

Eden od herojev proge v Kranjski Gori je tudi Alberto Tomba, ki je s svojimi vožnjami in zvezdniškimi izpadi skrbel za to, da je na tekme prihajala publika z zahodne strani meje. Na veselje italijanskih navijačev je Tomba kar petkrat zmagal, od tega trikrat v slalomu. Enkrat je bil drugi, dvakrat pa je bil v Kranjski Gori tretji (prvič decembra leta 1988 v slalomu). Zadnjič je zmagal leta 1995 v slalomu, ko je bil na drugem mestu Jure Košir. Zdaj 52-letni Tomba ima tri zlate kolajne z olimpijskih iger in dve s svetovnih prvenstev.

Beni Raich, Avstrija

Avstrijski specialist za tehnične discipline, nekakšen predhodnik Marcela Hirscherja, je v Kranjski Gori zmagal štirikrat, vedno v veleslalomu, v katerem ima tudi dve drugi mesti. V slalomu je bil dvakrat drugi in dvakrat tretji. Najboljši je bil marca leta 2007, ko je zmagal v veleslalomu, v slalomu pa je bil drugi. Zdaj 41-letni smučar s Tirolskega, ki ima tri zlate kolajne s svetovnih prvenstev, je največji uspeh v karieri dosegel na zimski olimpijadi v Torinu leta 2006, ko je osvojil zlato v slalomu in v veleslalomu.

Marc Girardelli, Luksemburg

Avstrijski smučar iz Lustenaua (1963), ki je nastopal za Luksemburg, je bil eden večjih kritikov velikokrat premalo zimskih razmer v Kranjski Gori. A ga pretoplo okolje ni oviralo pri uspehih. Dvakrat je zmagal v slalomu in enkrat v slalomu, v Kranjski Gori pa je dosegel tudi tri tretja veleslalomska mesta. Za mnoge najraznovrstnejši smučar vseh časov je bil najboljši februarja 1985, ko je bil prvi v slalomu in tretji v veleslalomu. Mimogrede, s svetovnih prvenstev ima štiri zlate, štiri srebrne in tri bronaste medalje. Z olimpijad zgolj dve srebrni.

Ingemar Stenmark, Švedska

Švedski (zaradi uporabe Elanovih smuči pa tudi malo slovenski) mega šampion v Kranjski Gori nima tako briljantnih rezultatov kot na nekaterih drugih prizoriščih. Morda tudi zato, ker se v začetku njegove kariere tekme v Kranjski Gori še niso štele za svetovni pokal. Kakorkoli, zmagal je v enem slalomu in enem veleslalomu (21. in 22. december 1978). Najboljšega tehničnega smučarja svojega časa pa si bomo še bolj zapolnili po tretjem mestu na tekmi decembra leta 1986, ko je zaostal za Bojanom Križajem in Rokom Petrovičem.

Rok Petrovič, Jugoslavija

Legendaren smučar iz Ljubljane (1966), ki je naše barve zastopal v času Jugoslavije, je na podkorenski progi dosegel dva velika uspeha. Omenili smo slalom 20. decembra 1986, ko je dosegel drugo mesto za Bojanom Križajem in pred Ingemarjem Stenmarkom, še bolj pomembna pa je bila zmaga za svetovni pokal, ki jo je dosegel leto prej, 21. 12. 1985. Za njim sta zaostala Jonas Nilsson in Thomas Stangassinger. Prvi za 80 stotink, drugi pa za več kot dve sekundi. V tekmi norih zaostankov je bil na 17. mestu Grega Benedik, ki je imel sedem sekund in pol zaostanka.

Jure Košir, Slovenija

Zadnji slovenski smučar, ki je zmagal na tekmi v Kranjski Gori, je doma iz bližnje Mojstrane. Po tem, ko je bil decembra leta 1995 v slalomu drugi, takoj za Albertom Tombo, je januarja 1999 na 38. pokalu Vitranc opravil z vso konkurenco, za njim so zaostali po vrsti kar trije Avstrijci: Thomas Stangassinger, Benjamin Raich in Rainer Schoenfelder. Jure Košir (1972) je bil v skupnem seštevku svetovnega pokala sezone 1994/1995 tretji. V isti sezoni je bil skupno tudi tretji v slalomu, hkrati pa je leta 1994 v Lillehammerju osvojil olimpijski bron v slalomu.