Severnokorejska diplomatka je za neuspeh drugega vrha Trump-Kim konec februarja v Hanoju okrivila ameriško stran. »Nobenega namena nimamo popustiti ameriškim zahtevam v kakršnikoli obliki, prav tako nismo pripravljeni sodelovati v pogajanjih takšne vrste,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v Pjongjangu dejala Choe Son-hui.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton sta »ustvarila ozračje sovražnosti in nezaupanja ter onemogočila konstruktivna prizadevanja v pogajanjih med voditeljema Severne Koreje in ZDA«, je izjavila visoka severnokorejska predstavnica.

Po njenih besedah bo Kim Jong-un kmalu uradno sporočil, kakšne ukrepe bo sprejela njegova država.

Choejeva je še dejala, da je Washington izpustil odlično priložnost, ter opozorila, da bi Kim lahko razmislil o preklicu moratorija na raketne izstrelitve in jedrske poskuse.

»Želim jasno povedati, da bo gangstersko obnašanje ZDA na koncu ogrozilo situacijo,« je opozorila, a dodala, da so osebni odnosi med voditeljema še vedno dobri in da je kemija med njima »skrivnostno čudovita«, navaja ameriška tiskovna agencija AP.