Kitajska bo obravnavala domača in tuje podjetja kot »enakovredna«, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal kitajski premier Li Keqiang, potem ko je bil sprejet zakon, ki naj bi pomiril mednarodne kritike kitajskih trgovinskih praks in omejitev na trgu ter prinesel premik v pogajanjih z ZDA o trgovini.

Zakon bo odpravil določbo, da morajo tuja podjetja prenesti lastniško tehnologijo na skupna podjetja, ki jih imajo s kitajskimi partnerji, ter naj bi preprečil »nezakonito vladno vmešavanje«.

Domača in tuja podjetja naj bi na trgu nastopala pod enakimi pogoji, razen v nekaterih panogah, ki so na t. i. črni listi, med njimi so naftni in plinski sektor ter mediji. Li je napovedal, da bodo ta seznam postopoma skrčili.

Parlament je tudi potrdil vladno napoved letošnje gospodarske rasti v višini med 6,0 in 6,5 odstotka, kar bi bila najpočasnejša rast v zadnjih treh desetletjih, ter zvišanje porabe za obrambo za 7,5 odstotka.

Namen je spodbuditi trg

Kitajski premier je dejal, da gospodarske rasti ne bodo krepili s posojili in investicijami iz zadolževanja, ampak želijo »spodbuditi« trg. Med ukrepi je izpostavil znižanje davka na dodano vrednost za tri odstotne točke na 13 odstotkov ter omilitev pogojev za poslovanje in lažji dostop do financiranja manjših podjetij.

Glede trgovinskih pogovorov z ZDA je izrazil upanje, da se bodo »dobro iztekla« in da bodo pogajalci premostili razlike. Poudaril je, da teh dveh gospodarstev »ni mogoče ločiti«, poroča dpa.

O obtožbah, da bi lahko Huawei vohunil v ZDA in drugih državah, če bi v njih namestil infrastrukturo za tehnologijo prenosa podatkov 5G, je Li dejal, da kitajska vlada od podjetij ne zahteva, da vohunijo v drugih državah. »To ni skladno s kitajsko zakonodajo, tako se Kitajska ne obnaša. Tega nismo počeli doslej in ne bomo niti v prihodnje,« je zatrdil.