Kima je Moon izbral zaradi velikega strokovnega znanja in poznavanja gospodarskega sodelovanja med obema Korejama ter severnokorejskega jedrskega vprašanja, je pojasnil predsednikov tiskovni predstavnik. Ima tudi veliko izkušenj tako na akademskem področju kot s terena.

Kim bo na stolčku ministra za združitev nasledil Cho Myoung Gyona. Do menjave prihaja po neuspešnem vrhu med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, katerega glavna tema je bila denuklearizacija. Potem ko vrh v Hanoju ni prinesel zaključkov, so se v Seulu mnenja o poti naprej razlikovala.

Moon je sicer tokrat prvič po nastopu mandata maja 2017 prevetril svojo vlado. Nove ministre so dobili tudi resorji za notranje zadeve, oceane in ribištvo, mala in srednja podjetja, transport, kulturo in šport ter znanost in tehnologijo.

Trump je po vrhu v Hanoju prejšnji teden trdil, da je Pjongjang zahteval umik večjega dela sankcij, kot je bil sam pripravljen ponuditi, v zameno za zmanjšanje jedrskega programa, ki ni izpolnjevalo pričakovanj Washingtona.