Rak prostate je najpogostejše rakavo obolenje pri moških. Zaradi nezdravega življenjskega sloga, vplivov okolja in staranja prebivalstva število obolelih zelo narašča. V Sloveniji zboli več kot 1400 moških na leto, še nekajkrat več pa je tistih, ki imajo povišano vrednost PSA v krvi, kar lahko kaže na raka prostate. Ključno je odkrivanje in zdravljenje agresivne, življenjsko ogrožajoče oblike raka prostate. Urologom so lahko v pomoč pri tej diagnostiki posebni testi. A ti si le počasi utirajo pot v klinično prakso.

Testi za diagnostiko raka prostate so na voljo že nekaj časa, pojasnjuje asist. Simon Hawlina, kirurg urolog iz UKC Ljubljana. Te teste razvija v svetu več podjetij, agresivnega raka prostate pa ugotavljajo na osnovi povišanih vrednosti tumorju specifičnih substanc (biomarkerji), ki jih je mogoče izmeriti v krvi ali urinu posameznika.

PSA ne pove dovolj

Urologi imajo pri diagnostiki raka prostate občasno težave, pojasnjuje Hawlina, saj ni nekega biološkega tumorsko specifičnega označevalnika, ki bi pokazal, da imajo opraviti z rakom in za kako agresivno obliko raka gre.

»PSA (prostatični specifični antigen) ni tumorski marker, ampak ima vsak zdrav moški v krvi nekaj tega markerja in višja ko je njegova vrednost, višje je tveganje, da ima raka. Pri vrednosti PSA od 2 do 10 pa ne veš natančno, ali gre za raka ali ne. Velikokrat si v precepu: ali bi izvedel invazivno diagnostiko in bolniku postavil diagnozo raka prostate ali ne. Ključno je namreč poiskati bolnike z agresivno obliko raka prostate. Pri teh bolnikih je potrebna kar se da hitra diagnostika in terapija. Moške vabimo na kontrolne preglede, pogosto ponavljamo biopsijo prostate, ki ima lahko zaplete,« je povedal zdravnik.

V UKC Ljubljana urologi opravijo približno tisoč biopsij prostate na leto, več kot polovica jih da negativni rezultat. Tuje študije kažejo, da je tretjina teh lažno negativnih, saj rakavega tkiva pri biopsiji vedno ne zadenejo. »Pri takem bolniku PSA še vedno raste, živčna sta bolnik in zdravnik. Odločiš se za ponavljajoče se biopsije in to je zelo neugodno za bolnika,« pojasnjuje urolog. Kot diagnostično metodo pri raku prostate vedno pogosteje uporabljajo tudi magnetno resonanco, a mora biti radiolog za to zelo izkušen.

Zdravljenje raka prostate je vedno dokaj agresivno in podobno, ne glede na obliko raka. Opravijo operacijo, kjer prostato v celoti odstranijo, ali prostato obsevajo. Za določitev agresivnosti bolezni morajo sedaj bolniki opraviti biopsijo prostate in magnetno resonanco prostate, saj zgolj določitev vrednosti PSA informacije o agresivnosti raka ne da. Bolnike razdelijo v tri skupine tveganja, in sicer glede na vrednost PSA, klinični status prostate in patohistološki izvid tkiva, odvzetega pri biopsiji.

Test zdravniku olajša delo

S testom Select MDx lahko brez biopsije z 98-odstotno natančnostjo predvidijo, ali gre za agresivno obliko raka prostate. »To je velik plus, saj se pacient lahko izogne biopsiji in drugim diagnostičnim metodam, če test pokaže nizko tveganje za agresivno obliko raka prostate. Ta test je novo diagnostično orodje pri obravnavi bolnikov s sumom na raka prostate,« pojasnjuje Hawlina. Če je test pozitiven, je potrebna dodatna diagnostika (biopsija prostate, magnetna resonanca).

Nekaj urinskih testov Select MDx so v UKC Ljubljana že testirali v praksi. »Test mi je olajšal delo. Bolnik je imel povišano vrednost PSA, negativno biopsijo, sumljiv izvid magnetne resonance, test pa je potem pokazal, da je 98 odstotkov možnosti, da rak ni agresiven. Bolnik in urolog sta ob tem začutila veliko olajšanje. Ko je test pokazal, da rak morebiti agresiven, smo opravili še bolj natančno diagnostiko,« je povedal Hawlina.

Test je enostaven: izvaja ga urolog, ki opravi masažo prostate z desne in leve strani. Po masaži bolnik odda urin v poseben zbiralnik. Vzorec pošljejo v analizo k proizvajalcu testa na Nizozemsko. Pri analizi upoštevajo tudi podatke o starosti pacienta, morebitnih nepravilnostih na prostati, volumnu prostate, družinski obremenjenosti z rakom prostate ter vrednosti PSA.

Nesporne dobrobiti testa

Evropsko združenje urologov je test Select MDX že uvrstilo med oblike diagnostike raka prostate. Da bi bil širše uporabljen tudi pri nas, pa bi se moral o njegovi uporabi izreči razširjeni strokovni kolegij za urologijo.

»Mislim, da tukaj ne bo zadržkov, saj stroka uporabo testa podpira. Verjetno pa bodo težave pri zagotavljanju plačila, saj je test na stroške zdravstvenega zavarovanja trenutno na voljo le na Nizozemskem,« pojasnjuje Hawlina.

Želi si, da bi diagnostično metodo vpeljali v uporabo tudi v UKC Ljubljana, saj so dobrobiti testa nedvomne tako za pacienta kot za zdravstveni sistem: če test pokaže zelo nizko tveganje za agresivno obliko raka prostate, se lahko pacienti izognejo biopsiji prostate in zapletom tega posega oziroma operaciji ali obsevanju neagresivnega raka prostate in s tem povezanim zapletom, kot so urinska inkontinenca, erektilna disfunkcija in drugi. Na drugi strani bi pri bolnikih, kjer test pokaže visoko tveganje za agresivno obliko raka prostate, opravili vso razpoložljivo diagnostiko v najkrajšem možnem času in bolezen tudi agresivno zdravili. Z nižjim številom bolnikov, pri katerih bi opravili operacijo ali obsevanje, pa bi se zmanjšale čakalne dobe za posege pri bolnikih, ki to zares potrebujejo.